15 stāsti par jauno (15YBY)

Eva Mežīte, 08.05.2012., 18:19

12. maijā Rīgas pirmajā Freedom Film festivālā notiks Latvijas pirmizrāde ilgi gaidītajam dokumentālā kino projektam 15 stāsti par jauno (15YBY).

15 stāsti par jauno (15YBY)

Latvijas-Francijas kooproducētais projekts ir savdabīgs ceļojums laikā un telpā, ko veido 15 īsfilmas, kuras radījuši 15 režisori no bijušajām padomju republikām. 15YBY ir līdz šim lielākais šo valstu kino kopprojekts, un tā idejas autore ir kino producente Ilona Bičevska no Latvijas. Maijā Rīgā ieradīsies visi piecpadsmit stāstu autori un radošā komanda. 15 YBY būs festivāla atklāšanas filma un biļetes uz vienīgo seansu varēs iegādāties ierobežotā skaitā.

15YBY ir stāsti par jaunu cilvēku dzīvi pēc PSRS sabrukuma. Tāpēc arī katrs projektā izvēlētais režisors pieder unikālai paaudzei – viņš bērnību ir pavadījis padomju varas grožos, bet jaunību – neatkarīgā valstī, kas būtiski palīdz atbildes meklējumos uz trīs galvenajiem projektā uzdotajiem jautājumiem: kas ir tie pārmaiņu laika bērni, kuri dzimuši jau neatkarīgās valstīs? Kā laiks, kurā vārdu neatkarība visbiežāk izteica čukstot, ir ietekmējis viņu un viņu tuvinieku dzīves, un kā tas atbalsojas jauniešu ikdienā šodien?

Režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Armēniju, Moldovu, Azerbaidžānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu. kinorežisors Dzintars Dreibergs. Viņš savā filmā "Mikrobs", kas ir stāsts par puiku no divvalodīgās ģimenes, apskata tīņu un pusaudžu problemātiku.

Projektam ir radīta plaša profila interneta platforma www.15yby.com, kur var iepazīties ar īsfilmu anotācijām, autoriem, viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, kā arī video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15YBY pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras TV kanālā Arte France un Arte Germany. Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, savukārt maija beigās to prezentēs Kannu kinofestivālā DOC CORNER ietvaros.

Projekta treileris: http://bit.ly/15YBY

Rīgas Pirmais Freedom Film festivāls norisināsies kinoteātrī "Splendid Palace" no 12. – 18. maijam. Festivāla mērķis ir pievērst uzmanību politiskajai brīvībai un veicināt sabiedrības informētību par politiskās brīvības cīņām, kas turpina norisināties daudzviet pasaulē. Pagājuši 20 gadi kopš dzelzs priekškara krišanas tomēr nesenie "arābu pavasara" notikumi liecina par to, ka cīņas par brīvību joprojām ir ļoti aktuāls un būtisks jautājums. Plašāka informācija pieejama www.freedomfilm.lv.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Szia, meg akartam tudni az árát.

MasonSax

cp loli ==> eit.tw/04G9JV <== ==> url.epoch.tw/Z4RGq <==

BobbyBrock

Theme site super 000*** hc.lv

fbHphOOPNU


Войтирегистрация