Izsludināti dokumentālo filmu projektu konkursa rezultāti

Kristīne Matīsa, 05.10.2015., 05:37

Nacionālajā Kino centrā noslēdzies šogad otrais dokumentālo filmu projektu konkurss, valsts finansiālais atbalsts EUR 114 501 apmērā piešķirts sešiem projektiem – divu filmu pabeigšanai, divu jaunu projektu uzsākšanai un divu filmu ražošanas procesam.

"Ceļš uz Akakori"Šis bija otrais dokumentālo filmu ražošanas konkurss 2015. gada laikā, tajā varēja pieteikt gan jaunus projektus, gan arī tos, kas jau uzsākuši ražošanu ar NKC atbalstu. Tādi šajā konkursā bija divi – režisoru Ivara Zviedra un Andra Kalnozola kopdarbs Zāģeri par īpatnēji vilinošo, bet skarbo mežstrādnieku pasauli un studijas "Mistrus Media" projekts, kurā Gints Grūbe sadarbojas ar igauņu režisoru Jāku Kilmi, – aukstā kara laiku spiegu stāsts "Cilvēki no nekurienes"; abi projekti 2015. gada pavasarī saņēma finansējumu ražošanas uzsākšanai. NKC ekspertu komisija novērtēja abos projektos līdz šim paveikto un rekomendēja piešķirt finansējumu darba turpināšanai.

Konkursā tika iesniegts arī viens projekts, kas šovasar saņēma NKC atbalstu dokumentālo filmu projektu attīstīšanas konkursā – "Ceļš uz Akakori", režisora Mārtiņa Grauda topošā filma par mākslinieka Miķeļa Fišera ekspedīciju uz Peru. Ekspertu komisija novērtēja, ka projekta attīstības stadija ir veiksmīgi pabeigta un atbalstāma filmēšanas uzsākšana, kas notiek jau oktobrī.

Otrs projekts, kura ražošana tiks uzsākta pēc NKC konkursā saņemtā atbalsta, ir "Vides Filmu studijas" un režisores Kristas Burānes filma "Pasaka par tukšo telpu" – vērienīgs inscenējums ar animācijas elementiem, kas portretē scenogrāfu Andri Freibergu, būtisku personību Latvijas kultūras vēsturē un tagadnē. Šī filma veido režisores Kristas Burānes triloģiju kopā ar filmām "Piektais Hamlets" (2008, par Oļģertu Kroderu) un "Māra" (2014, par Māru Ķimeli).

Šajā konkursā tika piešķirts finansējums arī diviem projektiem, kuru ražošanas process ir jau filmas pabeigšanas fāzē. Starptautiski pazīstamā māksliniece Katrīna Neiburga nolēmusi pārvērst filmā materiālu, kas krājies, viņai veidojot videomākslas darbu par tipiski vīrišķīgu un ļoti kinematogrāfisku pasauli – garāžām, kur joprojām svarīgs ir roku darbs un izgudrotāja ģēnijs; ar šo tēmu māksliniece piedalījusies pasākumā "Survival Kit" un pārstāvējusi Latviju Venēcijas mākslas biennālē. Filmas projekta nosaukums – "Garāža", pirmizrāde plānota 2016. gada rudenī, nākamā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla ietvaros.

Savukārt režisors Arvīds Krievs jau ilgus gadus dokumentējis un filmējis domubiedra, drauga un visu savu filmu komponista Mārtiņa Brauna dzīves norises – kopš 1970. gada, kad abi pirmoreiz sadarbojušies. Šajos gadu desmitos krājušies kino un video materiāli veido portretfilmu "Kamēr tu šo dzīvi spēlē" – par spilgtu personību un talantīgu mūziķi, kas ir arī būtiska daļa no Latvijas mūzikas vēstures. Pirmizrāde – 2016. gada pirmajā ceturksnī.

Konkursa projektus vērtēja NKC ekspertu komisija – Daira Āboliņa, Dāvis Sīmanis un NKC pārstāve Kristīne Matīsa.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация