Doma dārzā filmas pēc Raiņa motīviem

Kristīne Matīsa, 12.08.2015., 10:55

Pienācis pēdējais seanss Nacionālā Kino centra un sabiedriskās kustības "Mans Doms" organizētajā brīvdabas kinoseansu programmā - ceturtdien, 13. augustā pl. 22.00 skatāmies trīs režisoru un operatora Rodrigo Rikarda dokumentālās filmas.

"Rainis. Man apkārt trimdas aukstais tuksnesis…"Šajās biogrāfiskajās filmās Raiņa tēlā iejūtas aktieris Juris Strenga, viņš arī teiks ievadvārdus pirms seansa. Ieeja bez maksas!

Programmas noslēguma seanss piedāvā dziļu, pamatīgu un radošu iedziļināšanos Raiņa biogrāfijā – režisors un operators Rodrigo Rikards Latvijas Televīzijas radošajā apvienībā "Telefilma-Rīga" pirms 30 gadiem uzsāka dokumentālo filmu ciklu, katru no četrām sērijām veltot vienam periodam Raiņa dzīvē. Pirmā filma "Rainis. Man apkārt trimdas aukstais tuksnesis…" (1985, 60’) stāsta par jaunā tieslietu darbinieka Pliekšāna saistību ar "jauno strāvu" un cariskās valdības represijām, kuru rezultātā viņš četrus gadus pavada trimdā Krievijas vidienē, Vjatkā un Slobodskā, pirms brauciena cietumā salaulājies ar jauno dzejnieci Aspaziju. Otrā filma, "Rainis. Vētras sēja" (1986, 40’), veltīta 1905. gada notikumiem Latvijā un Raiņa darbībai sociāldemokrātu partijā, bet trešā filma "Rainis. Kastanjola" (1988, 52’) aizved skatītāju uz abu dzejnieku trimdas vietām Šveicē, Lugano pilsētas skaistajā priekšpilsētā (Raiņa laikos mazā ciematiņā) Kastanjolā. Tetraloģijas ceturtā filma "Rainis. Sudrabota gaisma" (1989), kas stāsta par pēdējiem desmit gadiem Raiņa dzīvē, tika demonstrēta programmas "Divi dzejnieki Doma dārzā" pirmajā seansā 2. jūlijā.

Rodrigo Rikarda tetraloģija ir īpaša parādība Latvijas dokumentālā kino vēsturē – tā savā ziņā aizsāk tagad tik populāro dokumentālo inscenējumu žanru, jo visu filmu uzbūvi veido ne tikai arhīvu materiāli par Raiņa dzīvi, bet arī "pats Rainis", kura tēlā iejūtas aktieris Juris Strenga. Tas ļauj filmas papildināt ar personisku un tēlainu vēstījumu, Raiņa darbu, dienasgrāmatu un vēstuļu fragmentiem, turklāt Juris Strenga kadrā darbojas arī pats savā tēlā, ceļojot pa Raiņa dzīves vietām un kadrā brīvi izmantojot savas angļu un vācu valodas zināšanas (padomju laikiem ne tik parasta parādība!). Vairāk par tetraloģijas filmām lasāms šeit: www.diena.lv/kd/kino-tv/dokumentalais-rainis-cik-nu-tas-iespejams-14103438.

Programma "Divi dzejnieki Doma dārzā" sākās 2. jūlijā, tie bija 7 brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros, kuru laikā esam noskatījušies trīs pilnmetrāžas spēlfilmas, vienu spēles īsfilmu, septiņas dokumentālās filmas, astoņas animācijas filmas un 42 minūtes arhīva materiālu no 20. gadsimta 20. gadiem, režisoru spektrs – no Gunāra Pieša, Imanta Krenberga un krievu klasiķa Jūlija Raizmana līdz Rozei Stiebrai, Viesturam Kairišam un Kārlim Vītolam. Par spīti vēsajam jūlijam, vidējais seansu apmeklētāju skaits tomēr svārstās ap 100 skatītājiem.

Brīvdabas seansus "Divi dzejnieki Doma dārzā" organizē Nacionālais Kino centrs un biedrības "Ascendum" projekts "Mans Doms", finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lattelecom. Sekojiet regulārai informācijai www.nkc.gov.lv un www.mansdoms.lv.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


Войтирегистрация