Eiropas kino klasika kinolektorijā "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XI: Eiropas kino lielvalstis"

Agnese Logina, 13.10.2015., 05:32

Seši izcili režisori, sešas filmas, kas iespaidojušas 20. gadsimta Eiropu, un pusotra mēneša ilgs, aizraujošs kurss Eiropas kino lielvalstu vēsturē lektoriju ciklā "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" kinoteātrī "Splendid Palace" šoruden sāksies 28. oktobrī.

"Ceļojums uz Itāliju""Šī gada kinolektorijs aicina izzināt un paskatīties uz kino vēsturi kā uz nacionālo kultūru kopumu. Mazajām un lielajām kino estētikas revolūcijām ir konkrētas adreses: dāņi savulaik kino radīja "dogmu", itāļi - "neoreālismu", vācieši -" ekspresionismu" un "vācu kino jauno vilni", Spānija ir maģiskā reālisma" un " sirreālisma" dzimtene, vismaz kino aspektā. "Tas, ko tu nedrīksti nezināt XI: Eiropas kino lielvalstis" akcentē mākslas parādības un kino personības, kas būtiski ietekmējusi Eiropas un pasaules kultūras ainavu un kādā vēstures posmā padara šo režisoru vai mākslas virzienu par " lielumu"", komentē kinokritiķe Daira Āboliņa.

Kinolektorijs tiks atklāts 28. oktobrī plkst. 19.00 ar skandalozā Luisa Bunjuela darbu ‘’Iznīcības eņģelis’’ (1962). Kaut arī filma ir tapusi Meksikā, ārpus Eiropas, Bunjuela daiļrade ir cieši saistīta ar Eiropu, konkrēti – Spāniju, viņa dzimto valsti.

Bunjuels kļuva par kino klasiķi jau kopš savas pirmās filmas, kas bija tikai 17 minūšu gara: "Andalūzijas suns" (1929), kas tika uzņemta ar Salvadora Dalī līdzdalību. Tā ir un paliek ne tikai pirmā, bet joprojām viena no iespaidīgākajām sirreālisma filmām kino vēsturē. Bunjuela karjera meta līkločus, un viņam bija ne tikai Spānijas, bet arī Francijas, Amerikas un Meksikas periods. Veidojot filmas dažādos žanros, sākot no eksperimentālām filmām un beidzot ar melodrāmām un gandrīz komerciālām komēdijām, Luiss Bunjuels vienmēr izmantojis pa kādai sirreālai piešpricei gan sapņu, gan fantāziju veidā, protams, saglabājot veselīgu spāņu humora izjūtu attieksmē pret cilvēka dabu un materiālas labklājības sasaistīto dzīvesveidu. Luiss Bunjuels tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem 20. gadsimta režisoriem. Pirms filmas kinorežisora Dāvja Sīmaņa lekcija.

Kinolektoriju "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" rīko Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar kinoteātri "Splendid Palace", šoreiz tas notiks jau 11 reizi. Programmas ietvaros, aicinot skatītāju dziļāk izzināt kino vēstures pamatus, iepazīties ar klasiķu rokrakstiem un viņu zīmīgākajiem autordarbiem, sešus trešdienu vakarus ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties ar Luisa Bunjuela, Žana Renuāra, Vernera Hercoga, Maikla Pauela, Roberto Rossellini un Larsa fon Trīra kino daiļradi. Pilna kinolektoriju programma: www.kinomuzejs.lv.

Pirms katras filmas, kā ierasts, lekcija, ievadot skatītājus filmu estētikā, tapšanas vēsturē un laikmeta kontekstā. Lektori: Dāvis Sīmanis, Jānis Putniņš, Zane Balčus, Viktors Freibergs, Dita Rietuma, Daira Āboliņa.

Finansiāli atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Lektorijs tapis sadarbībā ar Spānijas Karalistes vēstniecību, Francijas Kultūras institūtu, Gētes institūtu un Dānijas Kultūras institūtu.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


Войтирегистрация