Filmu "Atmodas antoloģija" noskatās 90 000 skatītāju

Kristīne Matīsa, 07.05.2015., 10:58

Režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma "Atmodas antoloģija" (2013), kas Latvijas Valsts svētkos 4. maijā bija iekļauta Latvijas Televīzijas programmā, pārspējusi visus dokumentālo filmu reitinga rekordus LTV un pulcinājusi pie ekrāniem apmēram 90 000 skatītāju.

Filma "Atmodas antoloģija"LTV Informatīvi dokumentālo, ziņu un sporta raidījumu satura redaktore Rita Ruduša atzīst: "Par 4.maija programmas plānojumu ļoti rūpīgi domājām - lai būtu viela gan pārdomām, gan svinēšanai, un lai diena kopumā radītu pacilātības sajūtu. Mūsu plāns pilnībā sevi attaisnojis." Salīdzinājumam – LTV dokumentālo filmu sleja Patiesības stunda otrdienu vakaros vidēji piesaista 60 000 skatītāju.

Dokumentālā filma "Atmodas antoloģija" tapusi 2013. gadā pēc Tautas frontes muzeja iniciatīvas, ar Nacionālā Kino centra un Tautas frontes muzeja finansiālu atbalstu. Kritiķis Normunds Naumanis pēc pirmizrādes rakstīja: "Ir paveikts milzu apjoma darbs – intervēti desmitiem atmodas laika spilgtāko sabiedrisko darbinieku, apkopoti tā laika foto un kino dokumenti no visdažādākajiem avotiem – TV reportāžas, hronikas kadri, amatieru un pat nejaušu tūristu vizuāli fiksētās liecības –, kopumā radot patiešām vērtīgu dokumentāru antoloģiju, kas turpmāk ne tikai kalpotu kā "vēsturiska liecība" par Latvijas valsts atdzimšanu, bet arī censtos atbildēt uz jautājumu, kas ar mums – kā tautu, kā ļaužu kopienu, kā indivīdiem/cilvēkiem – īsti toreiz, tajā vēstures nogrieznī, notika. (..) Režisors Askolds Saulītis kopā ar scenāristu Edgaru Engīzeru Tautas frontes jubilejas sakarā izvēlējies atainot atmodas kustību nevis kā stihisku romantiski heroisku "vētru un dziņu laikmeta" masu alku pēc brīvestības, bet gan, iespējams, pirmo reizi Discovery kanāla vēsturisko pētījumu labākajās tradīcijās ar kino līdzekļiem izanalizēt atmodu kā Tautas frontes, šīs protovaras struktūras, apzinātas un mērķtiecīgas politiskās darbības rezultātu." ("Diena", 11.11.2013.)

Filmu "Atmodas antoloģija" veidoja režisors Askolds Saulītis un scenārija līdzautors, vēsturnieks Edgars Engīzers, vairāk informācijas par filmu: nkc.gov.lv/iepazisti-filmas/jaunas-filmas/dokumentalas-filmas/atmodas-antologija/.

Filma DVD formātā ir izplatīta vairāk nekā 800 Latvijas skolās, par DVD iegādāšanās iespējām jāinteresējas Okupācijas muzejā, kas arī atbalstīja filmas tapšanu.

Režisors Askolds Saulītis (1966), kurš divas reizes saņēmis Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu kā labākais dokumentālā kino režisors, par vēstures tēmām interesējas jau kopš 90. gadu beigām, kad veidoja filmu par Otro pasaules karu "Sarkanais un Brūnais" (1999), vēsturiskai tematikai veltītas arī filmas "Keep smiling!" (2003) un "Bermontiāda" (2009).

2015. gada pavasarī Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" finansiālu atbalstu projekta attīstīšanai saņēmusi Askolda Saulīša nākamā iecere, pilnmetrāžas dokumentālā filma "Astoņas zvaigznes" par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Tas būs vēsturiski hronoloģisks pētījums, sākot no strēlnieku bataljonu organizēšanās un pirmajām kaujām līdz Krievijas Pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātajā Latvijas valstī.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

RobertSax

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

Robertunsab

Лето в Мурманске: туры и экскурсии для любителей северной природы мурманск экскурсии летом <a href=murmansk-ecskursii-letom.ru>murmansk-ecskursii-letom.ru</a> .

murmansk_tury_bxoa


Войтирегистрация