Filmu programma "Art & Response/Ability" Kuldīgā

Māris Prombergs, 29.06.2015., 10:29

Kuldīgas Starptautiskā glezniecības plenēra ietvaros no 2. jūlija līdz 4. jūlijam tiks demonstrēta spēlfilmu un dokumentālo filmu programma, kas veltīta stāstiem, kad mākslinieciskus izpausmes veidus izmanto sociālpolitiskā aktīvismā, kā arī laikmetīgās mākslas pasaules izpētei.

Filmu programma "Art & Response/Ability" KuldīgāPlenēra tēma "Art & Response/Ability" apskata mākslu un tās spēju radīt rezonansi, izsaukt atbildes reakciju skatītājos, mākslas darba radītājos un sabiedrībā kopumā. Ņemot vērā incidentus saistībā ar vārda un izteiksmes brīvību, pašreizējos iekšpolitiskos nemierus un ģeopolitiskos konfliktus Eiropā un plašākā pasaulē, rodas vairāki jautājumi, kas attiecas uz mākslinieka lomu pasaulē notiekošajos procesos. Piemēram, vai mākslas darbs ir medijs, lai izteiktu vēstījumu savai auditorijai? Kādēļ studenti ir izvēlējušies studēt mākslu? Ko viņi vēlas panākt ar saviem darbiem? Kādi ir mūsdienu piemēri mijiedarbībai starp radošajiem vēstījumiem un sabiedrībā notiekošo?

Plenēra izvirzīto jautājumu izpratni, reflektēšanu, diskusijas un iedvesmu vakaros brīvdabas kinoteātrī "Goldingen Knight Cinema" (Kuldīgas Pils parkā) sadarbībā ar kinoteātri "Kino Bize" veicinās demonstrētā filmu programma, kas veltīta piemēriem, kad mākslinieciskus izpausmes veidus izmanto kā sociālpolitiskās pretošanās un kritikas rīkus, kā arī laikmetīgās mākslas pasaules izpētei.

Ikgadējo Starptautisko glezniecības plenēru, kas ir lielākais šāda veida pasākums Baltijas valstīs, rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence un Latvijas Mākslas akadēmija. Glezniecības plenērā ik gadu tiekas aptuveni 30 – 40 mākslas akadēmiju studenti un mācībspēki – šogad no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Francijas, lai pilnveidotu tehniskās prasmes un meistarību mākslā, satiktu domubiedrus no Eiropas akadēmijām un mēneša laikā paveikto sagatavotu izstādei, kuru apmeklē aptuveni 3000 interesentu. Plenērs norisinās no šī gada 15. jūnija līdz 12. jūlijam, Kuldīgā.

Filmu programma:

2. jūlijā plkst. 23.00 "Dižais Laikmetīgās Mākslas Burbulis / The Great Contemporary Art Bubble". Rež.: Ben Lewis. Lielbritānija (2009 | 90 min.).

Mākslas pasaule piedzīvoja neredzētu apmātību pēc laikmetīgās mākslas. Mākslas darbi tika pārdoti līdz pat neiedomājamiem 111 miljoniem britu mārciņu. Filmas režisors Bens Lūiss piedzīvoja šo trakumu klātienē izsolēs, mākslas galerijās un biljonāru mājās. Tāpat arī ekonomisko krīzi, kad 2008. gada augustā laikmetīgās mākslas burbulis plīsa.

3. jūlijā plkst. 23.00 "Mākslas Muzejs". Rež.: Una Meiberga. Latvija (2006 | 22 min.).

Filma veltīta Nacionālajam Mākslas muzejam tā 100 gadu jubilejā. Tā ir iespēja ielūkoties aiz fundamentālā priekšplāna - noslēpumainajās aizkulisēs, specifiskā teritorijā. Par muzeju muzejā, par kolektīva savdabo un nemainīgo dzīves ritmu, klusumu un glabāšanu. Filma veidota kā muzeja darbinieču perspektīva par to, kam būtu jābūt filmā par muzeju.

3. jūlijā plkst. 23.30 "Bugī Vugī / Boogie Woogie". Rež.: Duncan Ward. Lielbritānija (2009 | 94 min.).

Londonas laikmetīgās mākslas pasaule kā viena liela afēra. Galerijas īpašnieks, viņa asistente, klients, klienta sieva, jauns konceptuālais mākslinieks un jaunā galerijas īpašnieka asistente. Nemitīgi meli, iekāre, mīlas romāni un krāpšanas. Tikmēr video māksliniece Elēna plāno, kā pagrūst savu aģenti zem autobusa, lai uzsāktu veiksmīgu karjeru.

4. jūlijā plkst. 23.00 "Vēja Ķērāji / Pixadores". Rež.: Amir Escandari. Somija, Dānija, Zviedrija, Igaunija (2014 | 93 min.).

Džans, Viljams, Rikardu un Biskoitu ir četri jauni vīrieši ar neremdināmu tieksmi un iedvesmu veicināt sociālas pārmaiņas. Viņi ir ielu mākslinieki ar misiju Sanpaulu, Brazīlijā. Riskējot ar dzīvību, viņi kāpj augstākajās ēkās, lai zīmētu savus ziņojumus. Kad aktīvistus pamana kā māksliniekus un uzaicina uz Berlīni, neviens neparedz viņu iespējamās reakcijas. Nemitīgā konfrontācija pēc visiem piedzīvojumiem, atpazīstamības un labajiem nodomiem galu galā liek māksliniekiem sastapties ar savu darbu sekām.

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.

Norises vieta: brīvdabas kinoteātris Goldingen Knight Cinema, Pils parks, Kuldīga.

Ieeja bez maksas.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация