Īsfilmas par Rīgu šoruden skatāmas festivālos Berlīnē, Kopenhāgenā, Vīnē un Šcecinā

Antra Gaile, 22.10.2015., 10:14

Filmu studijā "Mistrus Media" tapušās īsfilmas par Rīgu, kuru autori ir atzīti Eiropas dokumentālā kino režisori, Latvijas sociālantropologi un Latvijas filmu industrijas profesionāļi, turpina piesaistīt starptautiskās auditorijas uzmanību, šoruden piedzīvojot pirmizrādes nozīmīgos filmu festivālos Vācijā, Austrijā, Dānijā, Polijā un Irānā.

"Victory day"Dāņu režisora Jona Banga Karlsena veidotā dokumentālā īsfilma "Kaķi Rīgā" izvēlēta vienam no nozīmīgākajiem īsfilmu festivāliem Eiropā - 31. Berlīnes Starptautiskā īsfilmu festivāla "Iterfilm" dokumentālo filmu konkursam sadaļā "Realitātes pārbaude" ("Reality Check"), kas notiks no 10. līdz 15. novembrim.

Jons Bangs Karlsens šoruden sadarbībā ar Latvijas filmu profesionāļiem pabeidzis arī darbu pie filmas paplašinātās 30 minūšu versijas "Kaķi Rīgā – Režisora Versija", kuras pasaules pirmizrāde notiks 7. novembrī starptautisko ievērību guvušajā Kopenhāgenas starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "CPH:DOX" programmā "Drama!". Programmā izvēlēti pārsteidzoši stāsti ar harizmātiskiem varoņiem. Laikā, kad internets ir pārpludināts ar banāliem kaķu video, "Kaķi Rīgā – Režisora Versija" ir eleganta un burvīga filma, kas nevis skaidro, bet rosina skatītāju pašu domāt.

Jona Banga Karlsena filmas tapšanā un varoņu izpētē piedalījās sociālantropologi Māra Pinka un Garets Hamiltons, filmas galvenais operators – Valdis Celmiņš, skaņu režisors – Aleksandrs Vaicahovskis, filma tapusi studijā "Mistrus Media", producente – Antra Gaile.

Savukārt, Ščecinas Eiropas filmu festivālā Polijā notiks starptautiskā pirmizrāde vācu režisora Rainera Komersa dokumentālajai īsfilmai "Daugavas Delta", kas tapusi sadarbībā ar sociālantropoloģi Ievu Raubiško. "Daugava Delta" un dāņu režisora Jona Banga Karlsena īsfilma "Kaķi Rīgā" iekļautas Eiropas konkursa programmā un abu filmu seansi notiks 24. oktobrī. Kopumā festivāla Eiropas konkursa programmai atlasītas 32 dokumentālās filmas no 20 valstīm.

"Daugavas Delta" būs skatāma arī Vīnes starptautiskajā filmu festivālā Viennale Austrijā, kas notiek Vīnē no 22. oktobrim līdz 5. novembrim. Gada nogalē filma dosies uz Teherānu, lai piedalītos Starptautiskajā Irānas dokumentālo filmu festivālā "Cinema Vérité".

"Daugava Delta" stāsta par Rīgas apkaimēm – Bolderāju un Daugavgrīvu – sava veida sociālām salām vai biotopiem, kas tālu no Rīgas centra atdalītas ar vēsturisko Spilves lidostu un blakus esošo dārziņu teritoriju, kopā saplūstot dzīvokļu un savrupmāju ģimenes mājām, pagalmiem, kuģu būvētavām, dokiem, jahtklubam, Jūras akadēmijai, vēsturiskajam Daugavgrīvas cietoksnim un kazarmām. Kamēr makšķernieki brētliņu nārstošanas sezonā saulainā laikā drūzmējas uz mola, kur Daugava ietek Rīgas jūras līcī, veterāni vietējā krogā piemin kritušos tēvus Uzvaras dienā.

"Daugava Delta" tapusi, sadarbojoties filmas operatoram un režisoram Raineram Komersam ar sociālantropoloģi Ievu Raubiško, skaņu operators – Helge Haack, skaņu režisors – Aleksandrs Vaicahovskis, producenti – Antra Gaile un Rainers Komers. Filma ir studiju "Mistrus Media" un "kOMERS.film" (Vācija) kopprodukcija.

"Daugava Delta" un "Kaķi Rīgā" ir divas no septiņām īsfilmām, kas tapušas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas "Force Majeure" ietvaros. Abu filmu veidošanu atbalstīja nodibinājums "Rīga 2014", ES programma "Media", Nacionālais Kino centrs, kā arī "Film und Medien Stiftung NRW".

Latvijas dokumentālā kino skatītājiem būs iespēja redzēt visas īsfilmas apvienotas dokumentālā filmā "Pāri ceļiem un upei", ko no 24. oktobra sāks izrādīt Vidzemes koncertzālē "Cēsis", bet 21. novembrī tā būs skatāma Latgales vēstniecībā "Gors", piedaloties filmas veidotājiem.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat


Войтирегистрация