Latviešu filmas svētku laikā

Kristīne Matīsa, 18.11.2015., 09:45

Nacionālā Kino centra virtuālā platforma Filmas.lv valsts svētkus piedāvā svinēt, skatoties Latvijas filmas, ko tematiski apvieno izlase "Likteņstāsti un simboli", un mudinot domāt par patriotismu, nacionālo identitāti, vēstures līkločiem un mazās Latvijas vietu pasaules kontekstā.

"Svētku anatomija"Portālā Filmas.lv sabiedrībai legāli un bez maksas pieejamas 63 Latvijas filmas, un no tām iespējams izveidot arī lielisku izlasi, kas piemērota Latvijas jubilejas laikam. Turklāt šogad tūlīt pēc valsts svētkiem kinoteātru repertuārā nonāks Lailas Pakalniņas jaunākā spēlfilma "Ausma", tāpēc ir vērtīgi portālā noskatīties režisores pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu "Kurpe" (1998), kas, tāpat kā "Ausma", ir melnbalta un atsaucas uz Latvijas padomjlaika vēsturi, apspēlējot senas pasakas motīvus ("Kurpē" – Pelnrušķītes stāsts) un caur tiem ļaujot nonākt robežvalstī, kur valda absurda likumi.

Konkrēti un dokumentāli vispārinātu Latvijas valsts svētku sagatavošanas mehānismu atklāj Askolda Saulīša dokumentālā filma "Svētku anatomija" (2005), izsekojot daudziem pavedieniem un iesaistītiem cilvēkiem, kuru darbs galu galā savijas lielā svētku kamolā un rezultējas svētku ugunošanā. Filmas uzmanības centrā ir tieši 18. novembra svētku rīkošana, tikai – pirms 11 gadiem…

Režisors Askolds Saulītis uzņēmis arī dokumentālo filmu "Keep smiling!" (2003), kas savulaik Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" izpelnījās Skatītāju balvu un piecas profesionālās nominācijas, - aizkustinošs un emocionāls stāsts par draugiem, kas Latvijas mežos un pļavās meklē Otrajā pasaules karā kritušos kareivjus un palīdz tiem atgriezties mājās, kur tos gaida pat pēc pusgadsimta.

Valsts svētku gaisotnē iederas arī stāsti par simboliem, un par tādu Latvijā jau labu laiku kļuvusi arhitekta Gunāra Birkerta iecerētā Gaismas pils – Latvijas Nacionālā bibliotēka. Režisors Dāvis Sīmanis dokumentālajā filmā "Pēdējā tempļa hronikas" (2013), kas tika pabeigta vēl pirms LNB jaunās ēkas atklāšanas, uz šo tēlu un procesu skatās tēlaini un metaforiski, velkot paralēles ar viduslaiku kultūras stāstiem, kuros, lai kaut kas liels taptu, ir arī kas liels jāupurē.

Mazajā Latvijā dzīvojot, ir svarīgi apzināties, ka arī mazs var būt nozīmīgs, un par to gluži burtiski liek domāt režisora Kurta Vidmera dokumentālā filma, Latvijas un Šveices kopražojums "Minox leģenda"(2007) – par Valteru Capu, kurš Latviju padarīja slavenu, 1935. gadā izgudrojot pasaulē mazāko fotokameru.

Kā jau ziņots, lai palīdzētu Latvijas filmām nokļūt pie skatītājiem un apgūtu jaunus ceļus filmu izplatīšanā, Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas filmu producentiem radījis projektu "Latvijas filmas tiešsaistē" – iespēju visā Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets, jebkurā diennakts laikā skatīties portālā www.filmas.lv ievietotās Latvijas filmas. Portāls Filmas.lv ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze – tur pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, to veido Nacionālais Kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

MasonSax


Войтирегистрация