Matjē Amalrika (Mathieu Amalric) trīs filmu cikli

Aiga Millere , 15.06.2011., 08:13

No 27. jūnija līdz 7. jūlijam kinoteātrī "Rīga" skatītājiem būs iespēja ielūkoties franču aktiera un režisora Matjē Amalrika daiļradē, vērojot trīs filmas ar aktiera piedalīšanos – "Stāsts par Rišāru O. " / "L’Histoire de Richard O. ", "Skafandrs un Tauriņš" / "Le Scaphandre et le papillon" un "Turneja"/ "Tournee", kas 2010. gada Kannu kinofestivālā ieguva balvu par labāko režiju.

Matjē Amalrika (Mathieu Amalric) trīs filmu cikli

Matjē Almariks nebūdams izcils skaistulis, bet cilvēks ar labu humora un stila izjūtu, kā aktieris filmējas jau kopš atsoņedesmito gadu sākuma, taču plašāku atzinību mākslinieks iemantoja 90. – to gadu pirmajā pusē, ar komēdijām "Tauriņu medības"/ "La Chasse aux Papillons" un nelielu lomu drāmā "Sargs"/ "La Sentinelle".

Starptautisku slavu Matjē iemantoja ar filmu "Mana seksuālā dzīve"/ "Comment je me suis disputé... ma vie sexuelle", iegūstot Cēsara balvu kā daudzsološākais aktieris par satīrisko aktierspēles sniegumu, atveidojot svārstīgu akadēmiķi, kas nespēj nokārtot nedz savu mīlas dzīvi, nedz karjeru.

Pieredzējušais režisora asistents, redaktors, filmu rekvizītors un aktieris Amalriks savu debiju kino režijā uzsāka ar mazbudžeta filmu – "Ēd savu zupu"/ "Mange Ta Soupe".

Matjē Amalriks ir vīrietis, kuru viegli dievināt. Savā dzimtenē viņš ir bulvāra preses un kino žurnālu mīlēts. Nenoliedzami viens no lieliskākajiem savas paaudzes kinoaktieriem. Viņam lieliski piestāv gan intelektuāli tonētas art house filmas ("Skafandrs un Tauriņš"), gan erotiskas komēdijas, gan lielbudžeta spriedzes trilleri ("Quantum of Solace"/ "Mierinājuma kvants").

Seksualitātes caurstrāvotais un vienlaikus poētiskais "Stāsts par Rišāru O." / "L’Histoire de Richard O." vēsta par iekāri, erotiskiem noslēpumiem un iepazīšanos augusta svelmes pārņemtajā mīlestības pilsētā Parīzē. Filma tika iekļauta 2007. gada Venēcijas kinofestivāla programmā.

Iekšējās pasaules atklāsmes veiksmīgi parādās Džuljena Šnābela filmā "Skafandrs un Tauriņš", kurā Amalrika atveidotais varonis Žans-Dominiks, žurnāla Elle galvenais redaktors, pēc autokatastrofas tiek pilnībā paralizēts. Par vienīgo kustīgo ķermeņa daļu kļūst viņa kreisā acs, kas vienlaikus pauž dvēseles mokas un iztēles bezgalīgos plašumus. Filma tikusi nominēta četrām "Oskara" balvām, kā arī guvusi panākumus starptautiskos kino festivālos, tai skaitā 2007.gada Kannu kinofestivālā.

Filma "Turneja" ieguvusi Kannu kinofestivāla balvu par labāko režiju. Amalrika mūsdienīgā režija šajā traģikomiskajā filmā balansē uz robežas starp dokumentālā kino un mākslas estētiku. "Turneja" ir stāsts par ceļojošu burleskas dejotāju trupu no Amerikas un viņu producentu, kuru spēlē pats Amalriks. Ceļā uz Parīzi meiteņu krāšņie augumi un līksmās uzstāšanās izsauc sajūsmu kā vīriešos, tā sievietēs. Dīvas izrāda savus ar Fellini formām apveltītos augumus un priecē ikvienu skatītāju, ļaujot vaļu fantāzijai un ap sevi radot nebeidzamu svinību gaisotni.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Szia, meg akartam tudni az árát.

MasonSax

cp loli ==> eit.tw/04G9JV <== ==> url.epoch.tw/Z4RGq <==

BobbyBrock

Theme site super 000*** hc.lv

fbHphOOPNU


Войтирегистрация