Sabiedrībai pieejami Latvijas simtgades filmu projekti

Kristīne Matīsa, 30.09.2015., 07:11

Latvijas filmu nozare ir pirmā starp kultūras nozarēm, kas Latvijas valsts simtgadei sākusi gatavoties jau gluži taustāmi, ar vērienīgu programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Sabiedrībai pieejami Latvijas simtgades filmu projektiGan ar šo programmu, gan ar citiem Kultūras ministrijas iesāktajiem darbiem un plāniem valsts simtgades svinībām šodien tika iepazīstināta plaša sabiedrība.

Preses konferencē Latvijas republikas kultūras ministre Dace Melbārde visaptveroši un detalizēti izklāstīja ieceres un iestrādes, ar kādām ministrija plāno sagaidīt svētkus, iesaistot procesos ikvienu Latvijas iedzīvotāju un mudinot katru realizēt savu dāvanu valstij, savukārt Latvijas simtgades svinību Radošās padomes pārstāve Inese Indāne iezīmēja padomes sarežģīto uzdevumu koordinēt, atlasīt un iniciēt norises, kas cita citu papildinās krāšņā kopainā.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma detalizēti izklāstīja visu būtiskāko informāciju par filmu programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", nodēvējot to par lielisku iespēju un izaicinājumu Latvijas filmu nozarei – 2018. gadā pirmizrādīt ne mazāk kā 12 nozīmīgas pilnmetrāžas filmas, tai skaitā piecas spēlfilmas (vēsturisku filmu, latviešu literatūras klasikas ekranizāciju, mūsdienu norisēs balstītu drāmu, filmu bērniem un filmu jauniešu auditorijai), vienu animācijas filmu un sešas dokumentālās filmas. Eksperts, kinorežisors un pedagogs Pēteris Krilovs atzinās, ka neapskauž potenciālo filmu autorus par atbildību, ko tie gatavojas uzņemties, taču atzīst un novērtē daudzu projektu jaudu un kvalitātes jau šajā, attīstības stadijā.

Kopš 28. septembra Nacionālā Kino centra platformā www.filmas.lv apskatāma atsevišķa sadaļa "Latvijas simtgades filmas", kur sabiedrībai pieejami 13 projekti, – 11 spēlfilmas un 2 animācijas filmas, kam noslēdzies NKC atbalstītais projekta attīstīšanas process un tās sagatavotas ražošanai (projektu anotācijas pielikumā). Ieskatu katrā projektā sniedz filmas anotācija, apmēram trīs minūtes garš vizuālais materiāls un filmas radošās grupas vārdi; NKC izveidojis arī vienu kopīgu vizuālo skici, kas raksturo projektu kopējo noskaņu un pieejama Nacionālā Kino centra Vimeo kontā vimeo.com/140628666. Oktobra beigās platformā www.filmas.lv tiks pievienoti arī desmit dokumentālo filmu projekti.

29. septembrī NKC izsludina programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ražošanas uzsākšanas konkursu, kam līdz oktobra beigām varēs pieteikt spēlfilmu un animācijas filmu projektus, bet līdz novembra sākumam – dokumentālās filmas. Šajā konkursa kārtā var piedalīties arī citi filmu projekti, kas nav iepriekš atbalstīti Simtgades programmā, bet atbilst programmas mērķiem un ir attiecīgi sagatavoti ražošanai.

Konkursa otrās kārtas projektus visu filmu veidu kontekstā vērtēs īpašā ekspertu žūrija, kas izveidota speciāli darbam ar Latvijas simtgades projektiem, un decembra sākumā tiks paziņoti tie vismaz 12 projekti, kas saņems atbalstu ražošanai un pirmizrādi piedzīvos 2018. gadā.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


Войтирегистрация