Tikšanās ar pianistu Vestardu Šimku filmas "Ausma" seansā

Dārta Ceriņa, 04.12.2015., 13:58

7. decembrī plkst. 20.00 režisores Lailas Pakalniņas Tallinas Starptautiskā kinofestivāla "Black Nights" sudraba vilka laureātes, spēlfilmas "Ausma", seansā kinoteātrī "Splendid Palace" īpašs viesis - kinolentes mūzikas autors un virtuozais pianists Vestards Šimkus.

Vestards ŠimkusPirms starptautiski atzītās un komplimentiem bagātās padomju pasakas Šimkus sacīs ievadvārdus, kā arī koncertizpildījumā improvizēs filmas "Ausma" mūzikas tēmu. Filmas veidotāji sola arī citu radošās komandas pārstāvju klātbūtni un pārsteigumus vakara gaitā.

Spēlfilmai "Ausma" Šimkus komponēto mūziku ierakstījis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar pašu komponistu pie diriģenta pults – tas ir būtisks notikums gan Šimkus biogrāfijā, gan Latvijas kino vēsturē. "Komponēšanas process bija iedvesmas pārpilns, jo filmas kopējā noskaņa kaut kā īpaši rezonēja ar manu muzikālo domāšanu," vēsta Šimkus, uzsverot, ka sadarbība ar Lailu Pakalniņu un skaņu režisoru Anriju Krenbergu un viņu paustās norādes iztēli stimulēja, nevis ierobežoja.

Pakalniņas filmām mūzika nekad līdz šim nav speciāli komponēta un visbiežāk viņa savās filmās nav izmantojusi mūziku, savukārt Šimkus nekad līdz šim nebija komponējis mūziku spēlfilmai, ne arī stājies orķestra priekšā kā diriģents. Šādu ieskaņošanas māksliniecisko vērienu Latvijas filmas piedzīvo ārkārtīgi reti - Rīgas kinostudijā pēdējā filma, kurai mūzika ierakstīta ar orķestri, bija Arvīda Krieva spēlfilma "Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" (1987) ar Mārtiņa Brauna mūziku, savukārt Latvijas atjaunotās neatkarības laikos orķestris ierakstījis Artura Maskata mūziku Viestura Kairiša filmai "Pa ceļam aizejot" (2001).

Starptautiski atzinīgi ir novērtēts Šimkus veikums spēlfilmā "Ausma", ko savā recenzijā uzsver "The Hollywood Reporter" kinokritiķis Stīvens Daltons: "Vestarda Šimkus un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra greznais muzikālais pavadījums – gan tumšs un disharmonisks, gan līksms un triumfējošs – papildina filmas krāšņos uztveres slāņus."

Pakalniņas filma "Ausma" apspēlē arhetipisku stāstu no 20. gadsimta 30. gadu padomju mitoloģijas par Pavļiku Morozovu, kurš nodeva varas iestādēm savu tēvu, un Pavļiku par to nogalināja paša ģimene. Darbība notiek abstraktā sociālisma laiku kolhozā "Ausma", kur enerģisko pionieri nesauc Pavļiks, bet gan Jāni. Pakalniņa padomju didaktisko pasaku pārrada no jauna un izvērš pasakā, tomēr režisore piekodina, ka solītā pasaka būs skarba. Pasaules pirmizrādi filma piedzīvoja 18. novembrī Tallinas Starptautiskajā kinofestivālā "Black Nights", kur filmas operators Vojcehs Starons (Wojciech Staron) tika apbalvots par labāko operatora darbu.

Vairāk informācijas un biļešu iegāde - splendidpalace.lv.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация