Lekciju cikls "Klasiskās vērtības"

Nataļja Sujunšalijeva, 30.10.2015., 09:20

2015. gada rudenī un ziemas sākumā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz jaunajām lekcijām ciklā "Klasiskās vērtības". Šoreiz uzmanības fokusā dažādu paaudžu mākslinieku devums latviešu profesionālās lietišķās mākslas skolas attīstībai.

Reklāmas plakāts lekciju cikla "Klasiskās vērtības" rudens sesijai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 2015. gadā. Mākslinieks: Edvards PercevsDekoratīvās mākslas un dizaina muzeja piedāvātais cikls "Klasiskās vērtības" veidots ar domu aktualizēt jautājumu par latviešu lietišķās mākslas dārgumiem, popularizēt tos un iepazīstināt auditoriju ar izcilāko mākslinieku dzīvi un daiļradi. Lekciju vienojošā saikne ir klasisko vērtību nozīmes akcentēšana un izvērtēšana mākslā un kultūras vidē Latvijā un pasaulē. Tēmas izvēlētas ar mērķi saistīt klasiskās un mūsdienu mākslas evolūcijas tendences, kā arī izgaismot latviešu mākslas vēsturē ievērojamu mākslinieku vārdus, kuru harizmātiskais personības valdzinājums atstājis noteiktu iespaidu uz nākamajām paaudzēm.

Jaunajā sezonā klausītāju uzmanībai tiek piedāvātas četras pazīstamu zinātnieku – jomas profesionāļu lekcijas. Aplūkojamo jautājumu loks skar 20. gadsimta sākuma posmu, kas Latvijas mākslas vēstures pētniecībā ir interesants un nozīmīgs ar modernisma vēsmām. Speciālisti atzīst, ka tieši šajā periodā Latvijā tika likti pamati mūsdienu latviešu dizaina panākumiem.

Kā zināms, visos laikmetos kultūras procesus ietekmējušas spilgtas radošās personības. Rudens sesiju 28. oktobrī iesāka mākslas zinātņu doktore Stella Pelše, aktualizējot mākslas vēstures teorijas jautājumus lekcijā "Starp modernismu un tradicionālismu: latviešu lietišķās mākslas un dizaina idejas starpkaru periodā". 24. novembrī mākslas zinātniece Marita Bērziņa iepazīstinās ar latviešu nacionālās vitrāžas skolas izveidotāja un pedagoga Kārļa Brencēna (1879–1951) daiļradi, sevišķi izceļot meistara talantīgākā skolnieka Sigismunda Vidberga (1890–1970) devumu nozarei. 2. decembra lekcijā mākslas zinātniece Inta Pujāte plašāk izvērtēs fotogrāfa un mecenāta Jāņa Rieksta (1881–1970) ieguldījumu Latvijas fotomākslas attīstībā. Savukārt 16. decembrī literatūrzinātniece Gundega Grīnuma ieskicēs izcilā latviešu dzejnieka Raiņa (1865–1929) tēlu mazāk ierastā vidē – mākslinieka darbnīcā, pozējot viņa portretētājiem. Visas lekcijas papildina bagātīgs vizuālais materiāls.

Aicināts ikviens interesents! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Katras lekcijas cena: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 1,42. Pasākumu ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apskatīt muzeja pastāvīgās ekspozīcijas.

Patiesībā māksla atspoguļo nevis dzīvi, bet skatītāju.

/ Oskars Vailds /


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Отзывы о пансионатах для пожилых: что говорят реальные клиенты платные пансионаты для пожилых людей <a href=pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru>pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru</a> .

pansionat_tzol

<a href="/"https:krrakken.com>, кракен официальная ссылка</a>

Wilfordsopscopefer

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

MasonSax


Войтирегистрация