Laikmetīgās dejas kompānija "Ārā" aicina uz Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm dejā

Maija Uzula-Petrovska, 19.10.2015., 15:41

Horeogrāfe Olga Žitluhina un laikmetīgās dejas kompānija "Ārā" aicina uz poētiskās dejas traģēdiju "Viens un Divi", kas 29. oktobrī būs skatāma Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Laikmetīgās dejas kompānija "Ārā" aicina uz Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm dejāIzrādē "Viens un divi", kas tapusi, iedvesmojoties no Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm, uzjundīti jautājumi par mīlestības eksplozīvo dabu, spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību. Izrāde pavasarī veiksmīgi pārstāvēja Latviju ES prezidentūras pasākumā Helsinku Jaunajā koncertzālē, un šoruden tā dodas viesizrāžu turnejā uz trīs Latvijas pilsētām.

Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu "Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi" tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē, kuru par unikālu atzinusi UNESCO programma "Pasaules atmiņa", iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā. Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kuras interešu lokā būtisku vietu ieņem arī Aspazijas un Raiņa darbi un personības. Izrādē citēta Olgas Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde "Velosipēds" (2007). Tajā tika izmantota Raiņa pirmā lugā "Pusideālists" un pētīta ideālisma tēma, kurai ir būtiska nozīme horeogrāfes daiļradē: no Raiņa ideālisma viņa nonākusi līdz Ibsena Branda ideālismam izrādē "Ārā" ("Spēlmaņu nakts 2014" balva "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā").

Laikmetīgās dejas kompānija "Ārā" par savu dibināšanu oficiāli paziņoja šā gada septembrī. Kompānijas profesionālās darbības mērķis ir regulārs mēģinājumu process, meistarklases, sadarbība ar citiem horeogrāfiem, dejas pārstāvjiem un pastāvīgs repertuārs – izrādes E. Smiļģa Teātra muzejā notiek katru mēnesi (nākamās izrādes plānotas 19. novembrī un 10. decembrī).

Izrādes Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (Pārdaugavā, E. Smiļģa ielā 37/39) 29. oktobrī plkst. 19.00 un 21.00. Biļetes: "Biļešu paradīzes" kasēs www.bilesuparadize.lv.

Atbalsta: Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Kultūras akadēmija, E. Smiļģa Teātra muzejs, biedrība "Party", "Dance.lv" žurnāls.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


Войтирегистрация