Sarunas muzejā: izstāde "Ar zelta stīgām"

Nataļja Sujunšalijeva, 09.09.2015., 11:14

Otrdien, 2015. gada 15. septembrī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) un mākslas zinātniece Irēna Bužinska aicina uz "Sarunu muzejā" izstādē "Ar zelta stīgām", kurā būs iespējams uzzināt par Raiņa darbību bērnu žurnāla "Jaunais Cīrulītis" redaktora amatā un atklāt jaunas lappuses daudzu pazīstamu latviešu mākslinieku daiļradē.

Reklāmas plakāts "Sarunām muzejā" izstādē "Ar zelta stīgām. Jānis Rainis, žurnāls "Jaunais Cīrulītis" un latviešu mākslinieki" 15.09.2015. Mākslinieks: Edvards PercevsNo 11. augusta Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā ir apskatāma izstāde "Ar zelta stīgām. Jānis Rainis, žurnāls "Jaunais Cīrulītis" un latviešu mākslinieki", kas veidota kā neliels veltījums izcilā latviešu dzejnieka 150. jubilejai.

Latvijas preses izdevumi nodrošina ne mazums pārsteigumu, kas bagātina priekšstatu ne vien par latviešu kultūras vēsturi kopumā, bet arī par atsevišķām, iepriekš maz apzinātām epizodēm ievērojamu rakstnieku un mākslinieku radošajās biogrāfijās. Pie tādām būtu pieskaitāma Raiņa (Jānis Pliekšāns, 1865–1929) darbība bērnu žurnālā "Jaunais Cīrulītis".

Uzaicinot Raini šajā amatā, Latvijas bērnu draugu biedrība, kas uzņēmās žurnāla izdošanu 1926. gada vidū, vēlējās uzlabot gan izdevuma literāro saturu, gan tā māksliniecisko kvalitāti, rūpējoties par "audzinošo vērtību" un jauniem ierosinājumiem bērnu jaunradei. Rainis bija žurnāla atbildīgais redaktors sākot ar 1926. gada 6. numuru līdz 1927. gada 10. numuram. Redakcijas kolēģijā darbojās rakstnieks Kārlis Dziļleja, mākslinieks Sigismunds Vidbergs, skolotāja Marta Bīlmane, žurnālists un teātra darbinieks Hermanis Kaupiņš.

Lai arī dzejnieka darbība izdevumā bija īslaicīga, tā pozitīvi iespaidoja žurnāla tēlu un saturu. Šajā laikā izdevumam vāku noformējumus un krāsainās atvēruma ilustrācijas darināja talantīgie Latvijas mākslinieki – Aleksandra Beļcova, Sigismunds Vidbergs, Uga Skulme, Oto Skulme, Ansis Cīrulis, Indriķis Zeberiņš, Niklāvs Strunke, kuram ar žurnālu vēlāk izveidojās īpaši auglīga un ilgstoša sadarbība.

Šo un citu autoru ilustrācijas var redzēt ekspozīcijā, apmeklējot muzeju, taču tikai 15. septembrī būs iespēja noklausīties izstādes kuratores, mākslas zinātnieces Irēnas Bužinskas stāstījumu par to, kā dzima izstādes ideja, ar kādām grūtībām nācās saskarties tās sagatavošanas gaitā un pie kādām atziņām viņa ir nonākusi. Sarunā mākslas cienītāji tiks iepazīstināti ar līdz šim maz izzinātā žurnāla "Jaunais Cīrulītis" attīstību redaktora Raiņa laikā, kad izdevumā tika publicēti pasaules klasiķu darbi – Ļeva Tolstoja stāsti, Šekspīra, Lafontēna dzejas. Irēna Bužinska pamatos "Jaunā Cīrulīša" nozīmi Latvijas preses izdevumu kontekstā 20. gadsimta 20. gados un tuvāk pastāstīs par vairāku mākslinieku daiļradi, kuri piedalījās ilustrāciju radīšanā šim bērnu žurnālam.

Visi, kas vēlas noskaidrot, "ko pauda cīrulītis", būs laipni gaidīti Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā! Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 2,13; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 0,71.

Izstāde atvērta līdz 2015. gada 10. oktobrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/sbm/info/explore/exhibition/2015/with-golden-strings/.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Hello, I'm in need of assistance regarding an issue on the site, could you please help me?

Stefan Fullerton

Здравейте, исках да знам цената ви.

RobertSax

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

RobertSax


Войтирегистрация