Septiņu lekciju cikls "Art Deco. Laikmets. Māksla. Dzīvesveids"

Nataļja Sujunšalijeva, 02.11.2015., 17:26

Otrdien, 2015. gada 3. novembrī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) aicina uz programmas "Modernisma laboratorija" atklāšanu, kurā tiks prezentēts jauns septiņu lekciju cikls "Art Deco. Laikmets. Māksla. Dzīvesveids".

Žoržs Lepaps (Georges Lepape). Puarē kleitas. 1911. Publicitātes attēlsAr stāstījumu "Art Deco. Prelūdija" uzstāsies A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzeja 19.–20. gadsimta franču glezniecības kolekcijas kurators, mākslas zinātņu doktors Aleksejs Petuhovs (Maskava).

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs atsāk pasākumu ciklu "Modernisma laboratorija", aicinot uz viedokļu apmaiņu un sarunām par Latvijas un Eiropas modernismu. Programma veidota kā diezgan neformāla pēcpusdiena ar priekšlasījumiem un tiem sekojošām diskusijām, kas pulcētu dažādu kultūras jomu profesionāļus, studentus un citus interesentus. Ar vakara referātiem "Modernisma laboratorijā" viesosies pētnieki, tai skaitā arī jaunie un topošie speciālisti, kuri strādā pie tēmām, kas saistītas ar 20. gadsimta 20.–30. gadu vizuālo un lietišķo mākslu, teātri, operu, mūziku, kino, mākslas teoriju utt.

"Modernisma laboratorijas" jauno sezonu atklās īpašais viesis – A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzeja Maskavā 19.–20. gadsimta franču glezniecības kolekcijas glabātājs Dr. art. Aleksejs Petuhovs (Алексей Петухов). Viņš piedāvās septiņu lekciju ciklu "Art Deco. Laikmets. Māksla. Dzīvesveids", daudzpusīgi aplūkojot vienu no interesantākajām 20. gadsimta pirmās puses kultūras un mākslas parādībām – stilu "Art Deco", kā arī pievēršoties citiem starpkaru perioda kultūras fenomeniem Eiropā.

1920.–1930. gados "Art Deco" kā stilistiskā kopība ieņēma centrālo vietu sociālo un mākslas koordināšu sistēmā, kļūstot par visnotaļ atšķirīgu lietišķās un tēlotājmākslas virzienu krustojuma punktu un reizē – par ieganstu to apvienojumam. "Art Deco" unikālās īpašības – universālā stilistiskā un sociālā mobilitāte, atvērtība un elastība daudzveidīgu avotu interpretācijā, visaptveroša tieksme pēc sintēzes – noteica tā misiju: būt par "brīvās saskarsmes valodas" nesēju visas pasaules cilvēkiem pirmskara laikā.

Šis lekciju kurss ir pirmais mēģinājums izvērsti analizēt "Art Deco" stilu vienota lekciju cikla ietvaros. Nodarbībās secīgi tiks aplūkota "Art Deco" attīstība un īpašības, iepazīts tā "veiksmes stāsts" no inspirācijas avotiem līdz "renesansei" 20. gadsimta otrajā pusē, sniegts pilnvērtīgs priekšstats par arhitektūras pieminekļiem, glezniecības, tēlniecības un grafikas mākslas darbiem, mēbeļu, stikla un metāla priekšmetiem, modi, interjeru un izstāžu ansambļiem, kas ilustrē "Art Deco" stilistiskās kopības ideju. Lekcijas norisināsies krievu valodā (bez tulkojuma).

Pirmā nodarbība "Art Deco. Prelūdija", kura notiks 3. novembrī plkst. 17.30, būs veltīta "Art Deco" stila pirmsākumiem un plašas mākslas virzienu panorāmas raksturojumam Eiropas kultūrā 1890.–1910. gados. Apskatāmo parādību diapazons – jūgendstils, Vīnes Secesija un vācu "Werkbund" prakse, Francijas kultūra un mākslas dzīve pirms Pirmā pasaules kara avangarda attīstības kontekstā, kas sagatavoja labvēlīgu augsni "Art Deco" dzimšanai.

Lekcijas turpinājumā Aleksejs Petuhovs analizēs kultūras situāciju pēckara Francijā, kurā avangarda un tradīcijas jēdzieni intriģējoši mainīja savu būtību. Stāsta galvenie "varoņi" būs avangarda mākslas meistaru humānistiskā "cilvēciskā dimensija" un "atgriešanās pie kārtības", "svētku noskaņojuma" atbrīvojošais fons un termina "laikmetīgums" dinamisms 20. gadsimta 10. gadu beigās – 20. gadu sākumā.

Vienas lekcijas cena: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 1,42. Pasākuma ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un aktuālo izstādi.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots.

Mākslas zinātņu doktors Aleksejs Petuhovs 1999. gadā absolvējis M. V. Lomonosova Maskavas Valsts universitāti ar disertāciju "Art Deco un Francijas mākslas dzīve". Šī tēma un viss ar to saistītais ir Petuhova specializācijas lauks. Pētnieka zinātnisko interešu lokā atrodas arī 1890.–1940. gadu ASV, Krievijas, Austrum- un Centrāleiropas māksla un kultūra. Jau 15 gadus Aleksejs Petuhovs strādā par vecāko zinātnisko darbinieku A. Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzejā Maskavā un ir jaunās franču mākslas kolekcijas (bijušās Sergeja Ščukina un Ivana Morozova kolekcijas) kurators. Zinātnieks nopietni interesējas par Latvijas starpkaru laika mākslu, kultūru un vēsturi. Regulāri apmeklē Rīgu kopā ar savu ģimeni.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina


Войтирегистрация