Festivāls "Baltijas pērle" un Vladimira Majakovska Maskavas Akadēmiskais teātris atzīmēs Dailes teātra jubileju

Liene Jakovļeva, Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja , 11.11.2010., 07:32

Festivāls "Baltijas pērle" un Vladimira Majakovska vārdā nosauktais Maskavas Akadēmiskais teātris viesizrādi "Neticamie Čičikova piedzīvojumi. Mirušās dvēseles." 15. un 16. novembrī veltīt Dailes teātra 90. jubilejai.

ZaharkinIzrādes režisors inscenētājs Sergejs Arcibaševs sapulcējis īstenu zvaigžņu ansambli, lai iestudētu mūžam aktuālo lugu divās daļās: pirmā ir visiem zināma, bet otra balstīta autora sadedzinātā manuskripta fragmentos, kas tomēr laimīgā kārtā palika liesmu neskarti.

Muzikāli poētiskā līdzību stāsta radīšanā režisoram palīdzējuši komponists Vladimirs Daškēvičs un dzejnieks Jūlijs Kims. Abiem cēlieniem ir krasi atšķirīga horeogrāfija, dekorācijas un kostīmi.

Skatītājam izrādes laikā tiks dāvāta iespēja gan gardi izsmieties, gan nodoties skumjai un neglaimojošai pašizziņai, bet svarīgākais – beidzot baudīt režiju, kura nav paredzēta vien bezrūpīgai vakara pavadīšanai. Luga un izrāde ir konstruētas tā, ka Gogoļa poēmā piepeši atklājas būtiskas detaļas, kuras līdz šim bijušas atstātas novārtā.

Mūsdienās, kad klasiķus gandrīz it visur pieņemts uzrunāt ar "tu", neizrādot ne kripatu cieņas, Vladimira Majakovska vārdā nosauktā teātra pieredze savā ziņā izskatās kā mulsinošs izaicinājums. Iespējams, ka atraisītākajiem un no jebkādiem aizspriedumiem brīvajiem kritiķiem "Čičikova piedzīvojumi" šķitīs pārāk konservatīva maltīte, kurā izrādes meistarotāji paskopojušies ar nenormatīvās leksikas piedevām, iztikuši bez vizuāli novatorisku ainiņu rotājuma, pat nav akcentējuši Gubernatora netradicionālo seksuālo orientāciju, kaut arī viņš tik aizdomīgi nevīrišķīgi nodarbojas ar zīda izšūšanu…

Viens no iestudējuma galvenajiem trumpjiem ir fantastiskās scenogrāfa Aleksandra Orlova dekorācijas.

Izrādei ir vēl kāda savdabīga īpatnība - visas lomas, arī Čičikova, tiek izspēlētas punktētā ritmā. Režisors tikpat kā neļauj aktieriem apsēsties, viņš neatlaidīgi seko, lai darbība attīstītos spēji, vēja ātrumā.

Čičikovu atveido trupas mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors inscenētājs Sergejs Arcibaševs. Viņa traktējumā jautrais, maigais, mazliet sentimentālais Pavels Ivanovičs diriģē visa apriņķa dzīvi.

Lielākā daļa aktieru - Aleksandrs Lazarevs, Svetlana Ņemoļajeva, Viktors Zaporožskis, Igors Kostoļevskis - iejutušies divās lomās un veic to īpaši izmanīgi.
Izrādes notiks Dailes teātrī 15. un 16. novembrī plkst. 18.30. Biļetes "Biļešu Servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

Robertunsab

Szia, meg akartam tudni az árát.

MasonSax

cp loli ==> eit.tw/04G9JV <== ==> url.epoch.tw/Z4RGq <==

BobbyBrock


Войтирегистрация