Visu zemju proletārieši, savienojieties jeb "Smagais metāls" JRT

Agnese Dzene, 30.03.2011., 10:40

Par Jaunā Rīgas Teātra izrādi "Smagais metāls" pēc Gundegas Repšes romāna "Alvas kliedziens" motīviem.

Pats Gundegas Repšes romāns "Alvas kliedziens" man nepatika. To es atceros skaidri. Kas tieši - neatceros, bet nepatika un viss. Daudzi skolotāji gan slavēja šo grāmatu un ieteica kā vērtīgu literatūru, ko jauniešiem palasīt. Tā nu es arī palasīju. Līdz pusei varbūt pat tiku. Bet pēc "Smagā metāla" noskatīšanās es pavisam apmulsu, jo, atšķirībā no grāmatas, par šo izrādi biju sajūsmā. Tad nu nevarēju saprast – vai agrā jaunībā mana iztēle vēl bija tādā iedīgļa stadijā, ka nespēju no grāmatas tekstiem uzburt tik dzīvu, pievilcīgu un krāšņu ainu, kā to izdarījuši izrādes veidotāji, vai vienkārši atkal jāatzīst, ka ar izcilu radošo komandu var panākt brīnumu lietas.


Izrādē valdošā Padomju laika atmosfēra bija piepildījusi visas E. Smiļģa Teātra muzeja grīdas dēļu šķirbas, durvju slēdzenes un logu ailes, 21. gadsimtu atstājot līdz ar otrā tramvaja sliedēm. Viss bija pa īstam – sākot ar klases sienu krāsojumu padomju garā, beidzot ar Rugettas biezajām, miesas krāsas zeķubiksēm, kas ceļgalos krunkojas un brūk lejā pie potītēm.
Apbrīnojami viegli izrādē tiek sasaistīta bērnišķīga ālēšanās ar smagiem Rugettes dvēseles pārdzīvojumiem. Mīlestības, vecāku, skolas un režīma varas Rugetti spiež un cenšas iegrožot. Ik uz soļa jāievēro noteikumi un kartība, cilvēkam kā personībai netiek pievērsta ne mazākā uzmanība, it īpaši, ja esi pusaudzis. Disciplīna ir pamatnosacījums, pēc reglamenta jāsasien arī sarkanais lakatiņš, un cilvēka brīvai gribai te nav vietas.
Mazo cilvēku māca būt pareizam un stāsta, ko drīkst un ko nē. Bet pieaugušie ir dranķi, viņi paši dara visu, ko aizliedz. Mazas meitenes nedrīkst smēķēt – tā saka visi pieaugušie un no rīta līdz vakaram sludina, cik tas ir liels ļaunums. Bet paši pa kluso kūpina. To ieraugot, zūd ticība jebkuram pieaugušo vārdam. Tāpēc Rugette nejūtas iederīga tādā nodevīgā un netaisnā pasaulē.

smagais metalsNobeigums nebūs. Jāiet un jāskatās. Būs jums pašiem savs nobeigums.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список статей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Hi, ego volo scire vestri pretium.

Robertunsab

Hi, Are you seeking a top-notch domain name for your business ? Perhaps this one fits the bill for you? buyviagra.today Could you inform me if you have any interest? Thank you and have a great day, Fausto

Fausto

Hello, I'm in need of assistance regarding an issue on the site, could you please help me?

Stefan Fullerton


Войтирегистрация