"Aleksandrs Drēviņš un Nadežda Udaļcova. Laiku virpulī"

Ludmila Neimiševa, 02.07.2015., 08:04

No 2015. gada 15. jūlija līdz 30. augustam Mākslas muzejā "Rīgas Birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) skatītājiem būs atvērta izstāde "Aleksandrs Drēviņš un Nadežda Udaļcova. Laiku virpulī".

Aleksandru Drēviņu (1889–1938), vienu no latviešu mākslinieku-modernistu paaudzes, 1915. gadā bēgļu gaitas aizveda uz Maskavu, kur viņš nonāca krievu avangarda aktīvajā mākslas dzīvē. Tur Drēviņš apprecējās ar "krievu avangarda amazoni" – mākslinieci Nadeždu Udaļcovu (Надежда Удальцова, 1886–1961). No 1920. līdz 1930. gadam Aleksandrs Drēviņš bija profesors Augstākajās tehniskajās darbnīcās (ВХУТЕМАС). 20. gadsimta 30. gados, nostiprinoties sociālistiskā reālisma doktrīnai, Drēviņš tika pieskaitīts pie formālistiem. Mākslinieks gājis bojā 1938. gada represijās.

Nadežda Udaļcova (Надежда Удальцова). Klusā daba ar kresēm. 1956. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Aleksandrs Drēviņš ir gleznotājs, kura talants un radošais mantojums pieder gan latviešu, gan krievu mākslas vēsturei. Autora darbi glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, tie ir iekļauti Maskavas Valsts Tretjakova galerijas pastāvīgajā ekspozīcijā.

Izstādē Mākslas muzejā "Rīgas Birža" tiks parādīti 12 Aleksandra Drēviņa un Nadeždas Udaļcovas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, 6 gleznas no Valsts Tretjakova galerijas krājuma, 23 gleznas un zīmējumi no Pētera Avena privātās kolekcijas. Skatītāji varēs izsekot, kā ir mainījusies mākslinieku glezniecība no agrīniem darbiem modernisma garā līdz ekspresīvam dabas tēlojumam, kad abi daudz gleznojuši Maskavas apkārtnē, Urālos, Altajā un Armēnijā.

Aleksandrs Drēviņš. Pašportrets. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Pazīstamais kolekcionārs Pēteris Avens apzinās un novērtē savu latvisko izcelsmi, jūt emocionālo saikni un tuvību ar Latviju, tāpēc viņa mērķis ir veicināt kultūras apmaiņu starp Latviju un Krieviju. Viņš ne tikai vāc mākslinieciski augstvērtīgu kolekciju, bet arī nolēmis to glabāt un rādīt Latvijā.

Izstāde ir tapusi kā lielisks apliecinājums sadarbībai starp valsts institūcijām un privātajiem partneriem, kuras rezultātā ieguvēji ir visi.

Izstādes kuratore: Ludmila Neimiševa, mākslas zinātniece, Pētera Avena Rīgas mākslas porcelāna privātkolekcijas kuratore.

 Aleksandrs Drēviņš. Parka ainava. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (Doma laukums 6). Darba laiks: Katru dienu 10.00–18.00, kase 10.00–17.45; Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.45; Pirmdienās slēgts.

Biļešu cenas: Iekavās norādītas cenas 1 apmeklētājam grupā, kurā ir vismaz 10 dalībnieki. Grupas vadītājam ieeja bez maksas. Pieaugušie: EUR 4,27 (3,56); Skolēni, studenti, pensionāri: EUR 2,13 (1,42).

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem (līdz 6 gadu vecumam ieskaitot); personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti; 1. un 2. grupas invalīdiem (uzrādot invaliditātes apliecību); 1. grupas invalīdu vai bērnu invalīdu pavadošajām personām; Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); Latvijas mākslas skolu un profesionālās vidējās mākslas izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); bērnunamu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (gidam).


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация