Diānas Boitmanes personālizstāde "Laika notikumi. Mijiedarbība"

Una Meiberga, 09.09.2015., 08:47

No 2015. gada 9. septembra līdz 21. septembrim Kalnciema kvartālā skatāma mākslinieces Diānas Boitmanes pirmā personālizstāde "Laika notikumi. Mijiedarbība".

"Laika notikumi. Mijiedarbība"Autore savā radošajā darbībā apvieno dažādu vizuālās mākslas mediju valodu ar skaņas elementiem, veidojot telpas instalāciju. Izstādē skatāms litogrāfiju cikls, porcelāna skulptūru un porcelāna apstrādes skaņu kompozīcija, kas aicina skatītāju piedzīvot un individuāli interpretēt laika, telpas, skaņas un apziņas mijiedarbību. Formas elementi, ar ko strādā māksliniece ir pretnostatījumi starp plakni un telpu, statisko un dinamisko, silto un vēso, harmonisko un destruktīvo, formu un līniju, skaņu un klusumu.

Darbu tematiskais ietvars stāsta par mākslinieces pārdomām par laika un skaņas attiecībām, norādot uz cilvēka un priekšmetiskās piederību telpai. Laika izjūtu rada skaņas un, kamēr kaut kas skan, tam piemīt laiks, taču skaņa nav tikai fizikāla parādība, citējot M. Heidegeru- "Klausāmies mēs, nevis auss".

Mākslinieci interesē skaņas fenomens, tās abstraktums un noslēpumainība. Priekšmets skan, bet pats priekšmets nav skaņa. Skaņu uztvere ir individuāla, tās jēgas ir laikā mainīgas. Iztēlē esoša skanējuma avots ir cilvēka pieredzē, skaņu atmiņā. Skaņa nekad nevar būt vienāda. Katra skaņa ir pagātne - izskanējis laika notikums noteiktā cilvēka apziņā, individuālajā pieredzē, iztēlē, telpā. Mūsdienās laiks un telpa ir saistīti ar agresiju - telpu iekaro, laiku uzveic. Šobrīd valda drudžaina laika izpratne, aizmiršanās norit trokšņu un skaņu gūzmā. Apcerot šos dažādos un pretstatos esošos lielumus, tiek radīti filozofiski meditatīva, vizuāli skanoša vīzija, kas atspoguļotu autores pārdomas par šo tēmu.

Diāna Boitmane (1982) ieguvusi Bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas apakšnozarē, maģistra grādu Grafikas apakšnozarē. Kopš 2004. gada piedalās izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs (Zviedrijā, Francijā, Vācijā, Austrijā, Čehijā, Nīderlandē, Luksemburgā). Māksliniece veido porcelāna darbus dizaineru apvienībā "RIJADA", strādā Rīgas Porcelāna muzejā. Izveidojusi savu porcelāna forumu zīmolu "MALKA Porcelain".

2015. gadā izstrādājusi porcelāna dizaina suvenīrus Nacionālā Kino centra, Rīgas Filmu fonda un Latvijas Kinoproducentu asociācijas organizētajam Latvijas stendam 65. starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā.

2014. gadā guvusi pieredzi Delftas Karaliskajā porcelāna rūpnīcā Nīderlandē (Koninklijke Porceleyne Fles), kā arī piedalījusies porcelāna figūru izgatavošanas seminārā Vīnes Augartena porcelāna manufaktūrā Austrijā (Wiener Porzellanmanufaktur Augarten).


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация