Liepājai un Latvijai simtgadē dāvinās interaktīvu ekspozīciju

Daira Bērtule, 26.11.2015., 13:36

Atzīmējot Latviešu Nacionālās padomes dibināšanas simtgadi, 2018. gada novembrī, Liepājas muzejā paredzēts atvērt pastāvīgu interaktīvu ekspozīciju "Latvijas Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā".

Liepājai un Latvijai simtgadē dāvinās interaktīvu ekspozīcijuEkspozīcija skaidros tā laika komplekso politisko situāciju un vienlaicīgi radīs emocionāli iedarbīgu vidi, kas ar vizuālo tēlu palīdzību veidos priekšstatu par laikmetu, kad veidojās Latvijas valsts.

Ekspozīcijas mērķis ir vizuāli un emocionāli iedarbīgi parādīt, kāda nozīme Latvijas un Liepājas vēsturē ir laikam, kad Liepājā atrodas Latvijas pagaidu valdība.

Ekspozīciju izvietos divās Liepājas muzeja telpās. Tā tiks strukturēta tādā veidā, ka pirmajā, mazākajā telpā galvenā uzmanība pievērsta pagaidu valdības lēmumiem un darbībai, kas ieliek pamatus neatkarīgai Latvijas Republikai. Savukārt otrajā telpā galvenā uzmanība būs vērsta uz pagaidu valdības cīņu par izdzīvošanu un jaunās neatkarīgās valsts saglabāšanu.

Atbilstoši pirmās telpas vizuālais tēls ietvers kontrastu – gaišo daļu, kas veltīta Latvijas valsts izveidošanai, un tumšāko, kas simbolizēs apdraudējumu jaunajai valstij un iezīmēs pāreju uz nākamo ekspozīcijas telpu. Telpas noformējumam tiks izmantota atbilstošā laika stilistika un dekoratīvie motīvi un tās centrālais elements būs nosacīts bruņuvilciena "Kalpaks" fragments.

Par otrās ekspozīcijas telpas vizuālā tēla pamatu kalpos kuģis "Saratov". Telpas centrā būs redzams apspriežu galds, virs kura izstādīts kuģa "Saratov" modelis, sienas klās fototapete, kas attēlo jūra klaidu un telpā skanēs jūras skaņas. Apmeklētājiem tiks radīta sajūta, ka nokļuvuši un kuģa klāja.

"Pārsteidz pagaidu valdības Liepājas perioda risinājums ar kuģa maketu. Tas ir inovatīvs ne tikai šī perioda tēmas izvērsumam citos muzejos, bet arī palīdz izprast to spriedzi, situācijas trauslumu un prāta piepūli, kas bija nepieciešama jaunās valsts nosargāšanai. Šāda eksponēšanas maniere, izmantojot mūsdienu informācijas nesējus, saistoši spēj parādīt apkopot arī informatīvo materiālu, ko citkārt muzeja apmeklētājiem būtu grūtāk uztvert," tā Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Ekspozīcijā informāciju pasniegs vairākos līmeņos – apmeklētāji varēs izlasīt tekstus, kas drukāti uz planšetēm un neliela izmēra anotāciju plāksnītēm; papildus informācija būs dota ar digitāli interaktīvo mediju starpniecību un visbeidzot telpas kopējais vizuālais tēls, grafiskais noformējums un objekti dos acumirklīgu iespaidu par laiku un notikumiem, kam veltīta ekspozīcija.

Ekspozīciju realizēs Liepājas Kultūras pārvalde, sadarbībā ar SIA "Dd project", vēsturnieku Ēriku Jēkabsonu, filozofu Arti Sveci un Liepājas muzeju. Uzņēmums "Dd project" jau ieguvuši pieredzi līdzīgu pašmāju un starptautisku projektu realizēšanā. Kā piemēram, Preiļu muižas kapelas kapeņu ekspozīcijas tehniskā projekta izstrāde, skiču un tehniskā projekta izstrāde Heidera Alijeva ekspozīcijas centros Šeki un Oguz pilsētās Azerbaidžānā, skiču un tehniskā projekta izstrāde Aspazijas mājas digitalizācijai Jūrmalas muzejā u.c.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab


Войтирегистрация