Sarunas izstādē "Edvards Steihens. Fotogrāfija"

Nataļja Sujunšalijeva, 03.07.2015., 08:09

Atklājot 2015. gada vasaras / rudens sezonu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programmai "Sarunas muzejā", šo svētdien, 5. jūlijā, plkst. 15.00 izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) kuratore Šelda Puķīte aicina uz tikšanos izstādē "Edvards Steihens. Fotogrāfija".

Filips Halsmans (Philippe Halsman, 1906–1979). Kapteinis Edvards Steihens. 1959. Sudraba želatīna kopija. Ņujorkas Modernās mākslas muzeja (MoMA) kolekcija © Halsman Archive / Magnum Photos 2015 m/lnmm_muzejsSaruna būs veltīta vienai no spilgtākajām personībām 19.–20. gadsimta fotogrāfijā – Edvardam Steihenam un viņa radošajam mantojumam.

No 27. jūnija LNMM izstāžu zālē Arsenāls ir apskatāmas 86 leģendārā Luksemburgas izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Edvarda Steihena (Edward Steichen, 1879–1973) darbu oriģinālkopijas, kas atceļojušas uz Latviju no Luksemburgas. Izstāde kā viens no noslēdzošajiem Latvijas prezidentūras kultūras pasākumiem simboliski veido tiltu ar nākamo Eiropas Savienības prezidējošo valsti Luksemburgu, kas pienākumus pārņēma 2015. gada 30. jūnijā.

Gleznotājs, fotogrāfs, dizainers, kurators, muzejnieks, jauno talantu mednieks, arī profesionāls dārznieks – tie ir vien atsevišķu darbību un amatu apzīmējumi, kuri veido Edvarda Steihena personības mozaīku. Viņš strādājis ļoti dažādās sfērās un stilistikās, ejot savā attīstībā kopīgā ritmā ar laiku. Mākslinieku var pieskaitīt pie piktoriālisma, simbolisma un modernisma pārstāvjiem, tāpat pie meistarīgiem slavenību portretistiem, reklāmas un dokumentālās fotogrāfijas kultivētājiem. Edvarda Steihena paziņu un draugu vidū bijuši zināmi mākslinieki, rakstnieki, aktieri, kritiķi, politiķi un uzņēmēji, daudzi no kuriem tika iemūžināti autora fotogrāfijās.

Tikšanās laikā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Šeldu Puķīti būs iespējams kopīgi aplūkot ekspozīciju, iepazīties tuvāk ar darbiem un tajos fiksētajiem varoņiem, dzirdēt stāstus un nostāstus par Steihena dzīvi un darbu tapšanas aizkulisēm. Arsenālā apmeklētāji ieraudzīs ikoniskus aktieru Grētas Garbo (Greta Garbo), Čārlija Čaplina (Charlie Chaplin), Mirnas Lojas (Myrna Loy), vēsturiski nozīmīgu politiķu Vinstona Čērčila (Winston Churchill), Teodora Rūzvelta (Theodore Roosevelt) un daudzu citu ievērojamu cilvēku portretus. Tāpat "Sarunas" dalībnieki uzzinās par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Luksemburgas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja (Musée national d’histoire et d’art Luxembourg, MNHA) sadarbības vēsturi, kā arī gūs ieskatu Steihena 178 darbu lielajā kopkolekcijā – lielākajā vienotajā mākslinieka darbu krājumā, kas atrodas kādā no pasaules muzejiem.

Izcilā 20. gadsimta fotogrāfa Edvarda Steihena izstāde Rīgā notiek pirmo reizi.

Uz "Sarunām" LNMM izstāžu zālē Arsenāls laipni aicināts ikviens interesents! Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13).

Izstāde atvērta līdz 2015. gada 6. septembrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/arsenals/info/explore/exhibition/2015/edward-steichen-photography/.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация