Sarunas muzejā: "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts"

Nataļja Sujunšalijeva, 02.10.2015., 07:42

Svētdien, 2015. gada 4. oktobrī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls" (Vecrīgā, Torņa ielā 1) aicina uz "Sarunu muzejā" ar jaunatklātās izstādes "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts" kuratorēm Valdu Knāviņu un Maritu Bērziņu, kuras stāstīs par akvareļglezniecības vēsturi, pazīstamiem meistariem un viņu darbiem.

Augusts Georgs Vilhelms Pecolds (1794–1859). Somijas ainava. Vakars. 1848. Papīrs, akvarelis. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcija. SkenējumsNo 25. septembra "Arsenālā" ir skatāma vērienīga izstāde, kurā turpat 300 mākslas darbi veido Latvijas akvareļglezniecības evolūcijas panorāmu sākot no 19. gadsimta līdz mūsdienām, parādot šīs tehnikas daudzveidīgo lietojumu vēsturiskā, mitoloģiskā un sadzīves žanra, portreta, akta, ainavas un klusās dabas kompozīcijās, kā arī grāmatu ilustrācijās un teātra kostīmu skicēs.

Kad pirmo reizi cilvēkam ienāca prātā krāsaino minerālu pulveri atšķaidīt ar ūdeni un piemaisīt saistvielas, lai krāsu slānis labāk turētos uz virsmas, mēs visticamāk neuzzināsim nekad. Latvijas mākslas dzīvē akvarelis ienāca 18. gadsimta beigās, kļūstot par neatņemamu tās sastāvdaļu. Kā viegli pieejama un demokrātiska tehnika tā bija iecienīta gan profesionālu mākslinieku, gan autodidaktu lokā, vienmēr piedāvājot ērti, ātri un lēti iemūžināt tuvinieka ģīmetni, ceļojumā ieraudzītu, satriecoši skaistu ainavu, arhitektūras pieminekli vai mākslas objektu, sentimentālas puķes atmiņu albumā vai precīzi fiksētus zinātniskus novērojumus, neatsakoties arī no akadēmiskās glezniecības nopietnajām tēmām un temperamentīgu skiču virtuozitātes.

Ievadot "Sarunu muzejā", mākslas zinātnieces Valda Knāviņa un Marita Bērziņa klātesošos iepazīstinās ar izstādes ideju un ekspozīcijas koncepciju, izceļot akvareļa tehnikas nozīmi mākslas vēsturē plašākā kontekstā. Tam sekos kopīga pastaiga pa muzeja zālēm, kuras laikā kuratores sniegs koncentrētu ieskatu Latvijas akvareļglezniecības nacionālās skolas izveidē un attīstībā, raksturojot stilu, virzienu, žanru, motīvu un tehnisko paņēmienu mainību trīs gadsimtu griezumā.

LNMM grafikas kolekcijas glabātāja Marita Bērziņa savu stāstījumu veltīs periodam no 19. gadsimta nogales, kad aktīvu interesi par akvareli izrādīja pirmā profesionālā latviešu mākslinieku paaudze – Ādams Alksnis, Janis Rozentāls, Johans Valters un Vilhelms Purvītis, līdz 20. gadsimta vidum. Šajā ekspozīcijas daļā skatītāji ieraudzīs akvareļus, kas atspoguļo krāšņu stilistisko amplitūdu – nacionālā reālisma tendences, interesi par impresionisma un jūgendstila estētiku, ekspresīvākus radošos meklējumus modernisma formālajos eksperimentos, kubisma struktūras, "Art Déco" manieri, jaunreālisma metodes un atgriešanos no abstrakcijas pie reālistiskāka tēlojuma variācijām.

Savukārt LNMM i/z "Arsenāls" grafikas kolekcijas glabātāja Valda Knāviņa "Sarunas" dalībniekiem pastāstīs par latviešu akvareļglezniecības tehnikas īpašībām 20. gadsimta otrajā pusē un mūsdienu mākslā. Kurts Fridrihsons, Kārlis Sūniņš, Egons Cēsnieks, Nikolajs Petraškevičs, Eduards Jurķelis, Laimdonis Grasmanis, Jānis Brekte, Romis Bēms, Antons Megnis, Alise Zvirbule, Jēkabs Spriņģis, Oļģerts Jaunarājs, Harijs Blunavs, Indulis Zariņš, Džemma Skulme, Pauls Duškins, Imants Vecozols, Boriss Bērziņš, Anita Meldere, Helēna Heinrihsone, Kristaps Ģelzis, Ieva Jurjāne, Kristians Brekte – tie ir tikai atsevišķu mākslinieku vārdi, kuru daiļradē akvarelim atvēlēta īpaša vieta.

Savā pastāvēšanas laikā Latvijas profesionālās akvareļglezniecības skola sasniedza augstu meistarības līmeni, atklājot šīs tehnikas daudzpusību un spēju risināt nozīmīgas tēmas. Talantīgi autori ar bagātu dzīves un mākslas pieredzi apliecināja akvareļa potenciālu būt vienmēr aktuālam un saistošam, par ko varēs pārliecināties arī katrs pasākuma apmeklētājs.

Nākamās "Sarunas muzejā" Latvijas akvareļu izstādē norisināsies 1. novembrī un 6. decembrī plkst. 15.00, kad uz tikšanos ar skatītājiem atnāks īpašie viesi.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13.

Izstāde atvērta līdz 2015. gada 13. decembrim.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/lnmm/misc/exhibitions/2015/watercolour-in-latvia-19th-21st-centuries/.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация