Modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva skaistāko vakartērpu kolekcijas izstādē tikšanās ar izstādes kuratori Alīdu Krēsliņu

Nataļja Sujunšalijeva, 20.07.2015., 08:15

Trešdien, 2015. gada 22. jūlijā, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) un mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa aicina uz "Sarunu muzejā" pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva skaistāko vakartērpu kolekcijas izstādē "Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015".

Aleksandra Vasiļjeva skaistāko vakartērpu kolekcijas izstāde "Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. 2015. Foto: Nataļja SujunšalijevaNo 16. jūlija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir apskatāma brīnišķīga balles un vakarkleitu parāde, ko uz Rīgu ir atvedis Krievijas modes guru, modes vēsturnieks un kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs. Pēc skaita jau septītā tērpu vēstures izstāde šoreiz ir veltīta augstās modes svētkiem vesela gadsimta garumā un atspoguļo laika posmu no 1915. līdz 2015. gadam.

Kas gan var būt vēl vairāk iekārots, vēl romantiskāks par ielūgumu uz balli? Tajā apvienojas mūzika un deja, smaržu aromāts un acu spīdums, tafta auduma čaboņa un vizuļu mirdzums, tilla dūmaka un apbrīnojams mežģīņu raksts. Balles kleitas vienmēr sajūsmina un satrauc, jo tās iemieso sapni par sievietes laimi!

Manekenu garajā virknē, gluži kā uz "Oskara" prēmijas ceremonijas sarkanā paklāja, skatītāju prasīgajam vērtējumam tiek reprezentēti unikāli tērpi, kurus radījuši bijušie un tagadējie kuturjē. No burvīgām, izšūta tilla mākoņos spīguļojošām Pirmā pasaules kara laika tango kleitām uz līksmām un priecīgām 1920. gadu čarlstona kleitām ar stikla pērlīšu apdari. No stingrām un cēlām 1930. gadu krepsatīna fokstrota kleitām uz jaunām un neparastām balles kleitām ar polsteriem 1940. gadu kalipso un ča-ča-ča dejām. Romantiskā valša pēckara ēru pārstāv greznas, kuplas kleitas ar savelkošām korsetēm, bet 1960. gadu jauniešu modes novitāte ir ar zīlītēm un krellītēm izšūtas elegantas taisna silueta tvista stila kleitas. Pārmaiņas, ko atnesa dumpīgie 1970. gadi, iezīmē mirdzošie disko ritma brokāta tērpi ar spīguļiem, bet buržuāziskie 1980. gadi atkal ieviesa modē polsterus un iepriecināja mūs ar košiem un netriviāliem tā laika zvaigžņu roka stila tērpiem. Vienkāršākie 1990. gadi palikuši atmiņā ar savu "granž" minimālisma stilu. Jaunais 21. gadsimts uzbrāzās ar 2000. gadu sākuma spožuma un luksa maksimālisma vilni. Mūsdienās kino, mūzikas zvaigznes un sociālo hroniku varoņi daudz spēcīgāk ietekmē grezno tērpu tradīcijas attīstību, ko izstādē apliecina jauno modes dizaineru oriģinālie risinājumi.

Tikšanās laikā ar izstādes kuratori, mākslas zinātnieci Alīdu Krēsliņu būs iespējams kopīgi aplūkot ekspozīciju, iepazīties tuvāk ar 94 vakartērpiem (7 vīriešu tērpi un 87 sieviešu tērpi, tai skaitā viena kleita no privātā īpašnieka – eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas) un vairāk nekā 800 aksesuāriem, uzzinot to vēsturi, kurā atspoguļojas gan laikmeta gars, gan cilvēku likteņi.

Otrā "Saruna muzejā" Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē notiks 29. jūlijā plkst. 17.00, kad mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa atkal piedāvās doties iespaidiem bagātā ceļojumā modes vēsturē cauri vairākiem gadu desmitiem, tagad jau krievu valodā.

Uz "Sarunām" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā laipni aicināts ikviens interesents! Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13).

Izstāde atvērta līdz 2015. gada 25. oktobrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/explore/exhibition/2015/invitation-to-the-centenary-ball-1915-2015/.

Izstādes ģenerālsponsors: "ABLV Bank".

Izstādi atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, nodibinājuma "Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs" tūrisma zīmols "LIVE RĪGA", aģentūra "LILITA", Aleksandra Vasiļjeva fonds.

Interneta resursi: www.lnmm.lv, www.vassiliev.com.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация