MVT Vasaras mājā atklās Kristiana Brektes izstādi

Katrīna Leiškalne, 17.06.2015., 07:50

Ceturtdien, 25. jūnijā, fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 atklās Kristiana Brektes izstādi.

Attēlā no kreisās puses mākslinieks Kristians Brekte. Foto: Katrīna Ģelze.Vasaras mājas izstāžu cikla galvenais vadmotīvs ir Džemma Skulme, atzīmējot mākslinieces 90 gadu jubileju. No konteineriem veidotā mākslas platforma veidota kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1.

Izstāžu cikla "Džemma Skulme" otro izstādi veidos gleznotājs Kristians Brekte (1981). Brekte ieguvis maģistra grādu scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā, šobrīd ir šīs apakšnozares profesors un Vides mākslas apakšnozares vadītājs. Savos darbos Brekte caur ironiju un grotesku aplūko sabiedrības novirzes, radot jaunu nāves, seksualitātes un reliģijas jēdzienu tēlu sistēmu. Viņš aizvadījis sauju personālizstāžu Latvijā, tostarp izstādi "Rīgas madonnas" galerijā Alma 2010. gadā, kas tika nominēta Purvīša balvai. Piedalījies grupu izstādēs daudzviet pasaulē, tostarp, Ņujorkā, Viļņā, Berlīnē, Maskavā un Vīnē. Brektes darbi tikuši iekļauti britu izdevniecības "Phaidon" izdotajā katalogā "Younger Than Jesus" (2009). Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Kristiana Brektes izstāde MVT Vasaras mājā norisināsies no 25. jūnija līdz 5. jūlijam. Tās ietvaros būs skatāmi mākslinieka veidoti objekti, kas sasaucās ar kā viņa, tā Džemmas Skulmes daiļrades kontekstā nozīmīgo laika un tā būtības tēmu. Brekte to sasaista ar krusta simboliku, kas pēc Džemmas vārdiem, ir visam pamatā – "visa sākums un nobeigums". Mākslinieks ir pakļauts nemitīgai cīņai ar laika veci un centieniem neļaut tam aprīt tā bērnu radīto.

Atgādinām, ka ceturtdien, 18. jūnijā 18.00 notiks Paulas Zariņas autorvakars, kura viesi tiks iepazīstināti ar mākslas darba koncepciju un tapšanas gaitu, kā arī varēs uzdot savus jautājumus. Savukārt, sestdienās laikā no 11.00 līdz 15.00 notiek radošās darbnīcas bērniem, kurās kopā ar "Liels un mazs" un "Bikibukiem" bērni varēs veidot savu īpašo grāmatiņu un gatavot ilustrācijas.

Visu pasākumu apmeklēšana ir bez maksas.

Vasaras māja ir radošā telpa, kas kalpo par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošajām darbnīcām bērniem. Visas vasaras garumā notiks septiņu latviešu mākslinieku - Arņa Balčus, Kristiana Brektes, Kristas Dzudzilo, Indriķa Ģelža, Raita Hroloviča, Darjas Meļņikovas, Paulas Zariņas - izstāžu sērija "Džemma Skulme". Katrs autors būvē savu personisko dialogu ar Džemmas darbiem un meklē veidus, kādos interpretēt Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā. Izstāžu kuratore Elīna Sproģe. Vasaras Mājas grafisko dizainu veidojis Ģirts Reiniks.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Fonds "Mākslai vajag telpu" izsaka pateicību visiem atbalstītājiem Vasaras mājas izveidē: arhitektu birojam "2727", "PATA AB", AS "Latvijas Nafta", "Moduls Rīga", interneta žurnālam "Satori.lv", Daugavpils Marka Rotko centram, basketbola klubam "VEF Rīga", žurnālam "Artterritory", biedrībai "Ascendum", Rīga TV24, "Skonto Būve", izdevniecībai "Rīgas Viļņi", kā arī Dinai un Jānim Zuzāniem.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


Войтирегистрация