"Ad Lucem" festivālā uzstāsies duets no Somijas "Duo Mitrej"

Mārtiņš Pučka, 25.06.2015., 11:17

26. jūlijā plkst. 18.00, Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" ietvaros Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" ar mūzikas un mākslas performanci "Dvēseles deja" uzstāsies Somu etnomūzikas duets "Duo Mitrej" - Timo Vēnenens (Timo Väänänen, Somija, kantele un lira) un Peivi Jervinena (Päivi Järvinen, Somija, horeogrāfija un deja).

"Duo Mitrej""Duo Mitrej" programmas uzmanības centrā ir dejas performance apvienojumā ar mūzikas izpildījumu – horeogrāfa un mūziķa iekšējās pasaules meklējumi – kas atspoguļo A.O. Veisanena (A.O.Väisänen) grāmatas "Klusais entuziasms" būtību: "... Daudzi no mums ir pieredzējuši "kluso entuziasmu" tautas dziesminiekos un mūziķos. Es esmu pamanījis to daudzos kanteles spēlētājos. Spēlētāju pirksti skar stīgas atbilstoši melodijai, bet viņu acis neseko darbībai – tās ir sapņaini brīvas. Viens vecs vīrs no Suojervi (Suojärvi, apvidus Somijā) guļbaļķu namiņā spēlēja deju meldiju tik bezgalīgu, ka lēnām satumsa. Es fotografēju ar ilgo ekspozīciju, un apbrīnā konstatēju, ka viņš vispār nemirkšķināja acis un arī nepievērsa nekādu uzmanību manai fotografēšanai. Viņš bija pilnībā iegrimis savā klusās spēles pasaulē. Pakāpeniski, tāpat kā melodija turpinājās ar nemainīgām variācijām, viņa ķermenis sāka slīgt pret galdu, viņa plakstiņi aizvērās, un vecais vīrs spēlēja it kā miegā. Lai gan es klausījos kā tāds ietiepīgs un ziņkārīgs transkribētājs, es jutos apburts. Pēc šīs pieredzes bija viegli noticēt vecajam Onoilam, kad viņš man stāstīja par vienu vīru no Olonetsijas Karēlijā, kurš varēja spēlēt tik skumji, ka lika saviem klausītājiem raudāt, un tik priecīgi, ka lika viņiem dejot ... "

Mākslinieki Timo Vēnenens (kantele un lira) un Peivi Jervinena (horeogrāfija un deja) pie šī temata ir strādājuši ilgu laiku, meklējot "introverto" radošās izpausmēs uz skatuves un koncertā, neizslēdzot no situācijas arī auditoriju. Timo Vēnenens izmantoja šīs programmas tēmu savās improvizācijās, uzstājoties 2014. gada Introvertās mākslas festivāla koncertā "Saullēkts pilsētā" kultūras vasarnīcā "Esplanāde". Tēma ir minimāla, meditatīva, tradicionāla un mūsdienīga. Peivi dejai un kustībai ir tādas pašas īpašības, tās nemeklē plašus žestus, bet gan iekšējo kustību, lai tajā dalītos.

Video no viņu priekšnesumiem citās valstīs ir iespējams apskatīt interneta vietnē YouTube:

Šovasar no 21. līdz 29. jūlijam norisināsies jau 14. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem". Koncertos Rīgā, Siguldā un Ventspilī uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā Aleksejs Arhipovskis, Latvijas Radio koris, skandināvu mūzikas ansamblis "Groupa", Timo Vēnenens, Laima Jansone, Sauļus Petreikis un citi.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv.

Festivāla "Ad Lucem" biļetes pieejamas:

  • "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv;
  • internetā www.ticketshop.lv;
  • koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē, Siguldā, Šveices ielā 19, tālr. 67974787. Skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide. Uz koncertiem Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" Siguldas ID karšu īpašniekiem 30% atlaide.

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Siguldas novada dome.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация