Rīgas Domā skanēs "Grammy" balvu ieguvušā Arvo Perta albuma "Adam's Lament" programma

Rinta Bružēvica, 09.09.2015., 12:00

Rudens kamermūzikas festivālā 26. septembrī VSIA "Latvijas Koncerti" piedāvā unikālu koncertu Rīgas Domā, kurā izcili mākslinieki atskaņos mūziku no Arvo Perta albuma "Adam's Lament", kas saņēmis prestižo mūzikas ierakstu balvu - "Grammy".

Rīgas Domā skanēs "Grammy" balvu ieguvušā Arvo Perta albuma "Adam's Lament" programmaŠajā koncertā apvienosies visi balvu ieguvušā albuma dalībnieki – "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio koris, Igaunijas filharmonijas kamerkoris, vokālais ansamblis "Vox Clamantis", Tallinas kamerorķestris, solisti Tui Hirva un Rainers Vilu. Pie diriģenta pults - Arvo Perta daiļrades lielisks pazinējs, daudzu viņa opusu pirmatskaņotājs - Tenu Kaljuste. Koncerts notiek sadarbībā ar "Nargen festivālu" Igaunijā un ir iekļauts Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā "TÊTE-À-TÊTE 2015".

Rudens kamermūzikas festivāla patrons Pēteris Vasks saka: "Perta mūzikā ir dziļš vēstījums. Tā dod stabilitātes sajūtu mūsdienu cilvēkam, kas šajā baisajā tempā ir zaudējis orientierus. Visā pasaulē cilvēki sajūt nepieciešamību pēc šādas mūzikas, kas ir pilna ticības un mīlestības. Esmu tik laimīgs, ka mēs varam būt kolēģi. Es Arvo Pertu pazemīgi saucu par savu vecāko brāli".

Arvo Perta mūzikas albumā ar nosaukumu Adam’s Lament ir iekļauti skaņdabi - "Adam’s Lament", "Beatus Petronius", "Salve Regina", "Statuit ei Dominus", "Alleluia-Tropus", "Mūks Agatons", "Igauņu šūpuļdziesma", "Ziemassvētku šūpuļdziesma". Šo skaņdarbu ieraksts notika 2011. gada novembrī Tallinas Niguliste baznīcā Minhenes prestižajam skaņu ierakstu namam "ECM", kas jau gadiem izdod Perta mūziku. Albums "Adam`s Lament", kuru ieskaņoja Tui Hirva un Rainers Villu, Latvijas Radio koris un Igaunijas kamerkoris, ansamblis "Vox Clamantis", kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un Igaunijas kamerorķestris diriģenta Tenu Kaljustes vadībā, 2014. gadā saņēma mūzikas ierakstu industrijas augstāko novērtējumu "Grammy" balvu nominācijā "Labākais kormūzikas atskaņojums".

26. septembra koncertā Doma baznīcā būs iespēja iegādāties CD "Adam’s Lament" par īpašu cenu.

Igauņu komponists Arvo Perts (Arvo Pärt, 1935) ir kļuvis ne tikai par pasaulē atpazīstamāko igauni (pēc žurnāla "Estonian World" datiem), bet arī par dzīvo komponistu, kura mūzika pasaulē tiek atskaņota visbiežāk, otrajā un trešajā vietā atstājot Džonu Viljamsu un Džonu Adamsu (tā raksta mūzikas vietne "Bachtrack"). Viņa radošais veikums būtiski ietekmējis šodienas cilvēka priekšstatu par mūziku, skaņu un klusumu. Vērojot dabas harmoniju un iedziļinoties baznīcas zvanu skaņu likumībās, komponists radījis savu – tintinnabuli kompozīcijas tehniku. Skaņu sabalsojums un ritējums veido savdabīgu mūzikas telpu, kas uzrunājusi tūkstošiem cilvēku visā pasaulē.

Perts dzimis Igaunijas vidienē – Paidē. Sešdesmitajos gados, meklējot pašizteiksies formas mūzikā, rakstījis dažādās avangarda tehnikās, līdz pēc ilgāka klusēšanas perioda septiņdesmito gadu sākumā nācis klajā ar savu tintinnabuli. Varas iestādes viņa mūziku aizliedza, un Perts emigrēja uz Rietumiem, kur vispirms uzturējās Vīnē, pēc tam Berlīnē. Patlaban Arvo Perts atgriezies Igaunijā, saņēmis virkni dažādu apbalvojumu un goda zīmju visā pasaulē.

Arvo Perta "Adam’s Lament" ir 2009. gadā komponēts darbs korim un stīginstrumentiem, to pasūtināja Stambula kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2010 un Tallina kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2011. Perts izmantojis tekstu, ko radījis Svētais Siluans no Atosa kalna (1866–1938), leģendārs pareizticīgo baznīcas pārstāvis, askēts, ko sauca par "visautentiskāko 20. gadsimta mūku". Siluana uzmetumiem un rakstiem piemīt milzīgs dzejas spēks, viņa tekstus uzskata par vienu no krievu dzejas virsotnēm. Arvo Perts saka: "Man pašam Ādams – tas ir kopīgs termins, ne tikai lai nosauktu visu cilvēci, bet arī lai apzīmētu katru indivīdu, neraugoties uz laikmetu, sociālo stāvokli vai reliģisko piederību. Šis kolektīvais Ādams cietis un žēlojies uz šīs zemes gadu tūkstošiem. Mūsu priekštecis Ādams paredzēja cilvēces traģēdiju un piedzīvoja to, juzdamies vainīgs un atbildīgs par savu grēkā krišanu. Cilvēces kataklizmas viņš izcieta visdziļākajā izmisumā un mokās, kam nav remdinājuma."

Tenu Kaljuste ir pasaulē pazīstams un pieprasīts diriģents. Viņš izveidojis Igaunijas filharmonijas kamerkori (1981) un Tallinas kamerorķestri (1993). Kaljustes veikums vairākkārt nominēts "Grammy" balvai, viņš ieguvis tādas balvas kā "Diapason d'Or de l'Annee 2000", Kannu klasiskās mūzikas balvu, Edisona balvu. Kaljuste bijis Tallinas konservatorijas docētājs un Igaunijas Nacionālās operas diriģents. Strādājis ar daudziem orķestriem un koriem visā pasaulē. 90. gados līdzās darbam Tallinā Kaljuste bija arī Zviedrijas Radio kora galvenais diriģents un Nīderlandes kamerkora galvenais diriģents. Kopš 2001. gada Tenu Kaljuste ir brīvmākslinieks. Izraudzīts par Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas locekli; saņēmis Japānas ABC Mūzikas fonda balvu, starptautisko Roberts Edlera kormūzikas balvu un "Igaunijas Kultūras fonda balvu 2004".

Tenu Kaljustes repertuārā ievērojamu daļu aizņem Igaunijas komponistu mūzika. Viņš to daudzkārt iemūžinājis Minhenes skaņu ierakstu namā "ECM". Kaljuste arī ieskaņojis Mocarta vesperes un litānijas "Carus Verlag" ierakstu namā. Kaljuste cieši sadarbojies ar tādiem komponistiem kā Gija Kančeli, Ģerģs Kurtāgs, Knūts Nīstets, Kšištofs Pendereckis, Einojuhani Rautavāra, Svens Dāvids Sandstrems, Alfrēds Šnitke un citi.

Koncerts "Arvo Perts. Grammy koncerts. Adam's Lament" iekļauts Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā "TÊTE-À-TÊTE 2015", kas norit no 11. septembra līdz 30. oktobrim, piedāvājot sabiedrībai jaunus vērienīgus projektus - arī Eiropas mēroga laikmetīgās kultūras notikumu sēriju, iezīmējot sākumu ceļojumam uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju. Šajā laikā noritēs jau par tradīciju kļuvušās "TÊTE-À-TÊTE" sarunas un divas starptautiskas mākslas konferences. Programma veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālās mākslas muzeju, Jauno Rīgas teātri, VSIA Latvijas Koncerti, Latvijas Nacionālo teātri, Latvijas Nacionālo bibliotēku, M.Čehova Rīgas Krievu drāmas teātri u.c. partneriem. Vairāk par programmu: www.TaT.lv.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация