Latvijas Radio koris festivālā "Ad Lucem" pirmatskaņos daļas no Bernāta Vivankosa "Rekviēma"

Mārtiņš Pučka, 07.07.2015., 10:07

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" 22. jūlijā Rīgas Jēzus baznīcā aicina uz unikālu koncertu, kurā balsu virtuozi – Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā izpildīs Johana Sebastiāna Baha pārpasaulīgo mūziku un pirmatskaņos daļas no katalāņu komponista Bernata Vivankosa speciāli Latvijas Radio korim radīta jaundarba.

Latvijas Radio korisKoncerta skaņdarbu idejiskā tēma atspoguļo pārdomas par šīs pasaules gaitu pamešanu un došanos jaunā dzīvē gan garīgā, gan fiziskā nozīmē. Programmā dzirdēsim divas Johana Sebastiāna Baha motetes "Komm, Jesu, komm" un "Jesu, meine Freude", Knuta Nīsteda skaņdarbu "Immortal Bach", kas ir slavenā Baha korāļa "Nāc, saldā nāve" aranžējums, kā arī Bernata Vivankosa speciāli Latvijas Radio korim radīta jaundarba "Requiem" divu daļu – "Souffle ta bougie" un "Les Béatitudes" – pasaules pirmatskaņojumu.

Izcilais katalāņu komponists Bernats Vivankoss, kurš jau vairākus gadus ir Latvijas Radio kora radošais draugs, ir pazīstams ērģelnieks, izcils pianists un vada prestižo Monserratas klostera zēnu kori, kā arī pasniedz kompozīciju Barselonas konservatorijā. Zīmīgi ir tas, ka viņš arī pats muzikālo izglītību ir ieguvis šajā vecākajā Rietumu pasaules mūzikas konservatorijā – leģendām apvītajā Monserratas Benediktīniešu klosterī, kur uzaudzis zēnu korī. Monserratas klostera mūzikas skola pastāv jau 800 gadu un šobrīd Vivankoss ir šī klostera zēnu kora diriģents un audzinātājs. Viņš komponē mūziku apgarotajām zēnu balsīm galvenokārt Svētajos Rakstos balstītā tekstā un uzskata, ka cilvēka balss ir priviliģēts vidutājs dievišķā izpaušanai mūzikā.

Latvijas Radio kora draudzība ar katalāņu komponistu Bernatu Vivankosu aizsākās pirms vairākiem gadiem, kad komponists uzticēja Latvijas Radio korim kā labākajam mūsdienu vokālajam instrumentam ieskaņot viņa pirmo autordisku. Savukārt šajā koncertā dzirdamie Vivankosa skaņdarbi ir pirmās daļas no viņa topošā lielformāta skaņdarba "Requiem", kuru komponists uzticējis Latvijas Radio korim ieskaņot šī gada septembrī, un kuru līdz gada beigām plānots izdot ierakstu kompānijā "NEU".

Latvijas Radio kora vārds un izcilais sniegums jau sen vairs komentārus neprasa, arī ārpus Latvijas robežām. Kora augstā muzikālā kultūra, inteliģence un unikālā skaņu iespēju bagātība no kristālisku pilienu dzidruma, orķestrālu krāsu varenības līdz cilvēka balss robežu pārvarēšanai padarījusi to par īpašu skanisko zīmolu pasaules kormūzikas kartē. Kora plašais repertuārs aptver mūziku no renesanses līdz mūsdienu komponistu vissarežģītākajām partitūrām, radot jaunu izpratni par cilvēka balss iespējām. Dziedātāju spēja orientēties dažādu laikmetu, žanru un stila mūzikā padarījusi Latvijas Radio kori par universāli elastīgu kolektīvu, kas var uzstāties gan vokāli instrumentālu darbu atskaņojumos un operu izrādēs, gan multimediālos projektos, gan intīmās "a capella" muzikālās sarunās, gan teatrālos uzvedumos, kur kora dziedātāji atklājas kā spilgti solisti un skatuves cilvēki. Šajā daudzveidīgajā profesionālajā ceļā koris ir izveidojies par radoši jutīgu organismu, kur katrai balss šūnai ir savs personības paraksts un konkrēts uzdevums.

Latvijas Radio kora koncerti vienmēr ir dziļi pārdomāti un īpaši izauklēti muzikāli vēstījumi, kas realizējušies konceptuālās programmās. Kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava iegulda milzīgu laiku un enerģiju, lai kultūras laukā arvien atrastu jaunus tīrradņus gan ideju, gan personību veidolā un integrētu tos dažādās programmās. Koris ir apguvis virstoņu dziedāšanas tehnikas, studē bizantiešu muzikālās zīmes un orientālo dziedājumu tradīciju, un iniciē šo seno vērtību atdzimšanu mūsdienu mūzikas jaundarbos. Kora repertuārā ir arī līdz šim neatskaņoti dārgumi.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002. gada sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls "Ad Lucem" ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Siguldas novada dome.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv.

 


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

MasonSax


Войтирегистрация