Lielās mūzikas balvas 2014 nominācija "Gada koncerts"

Rinta Bružēvica, 12.02.2015., 09:43

Lielās mūzikas balvas 2014 kategorijā "Gada koncerts" ir nominēts Ingas Kalnas solokoncerts, Martas Argeričas, Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" koncerts, un Latvijas Radio bigbenda un Džeimsa Morisona kopīgi veidotā koncertprogramma.

Lielās mūzikas balvas 2014 kategorijā "Gada koncerts" ir nominēts Ingas Kalnas solokoncerts "Bel canto" Latvijas Nacionālajā operā ar maestro Džulianu Reinoldsu pie diriģenta pults; Martas Argeričas, Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" koncerts, kas notika Vidzemes koncertzālē "Cēsis", un Latvijas Radio bigbenda un Džeimsa Morisona kopīgi veidotā koncertprogramma "Mare Balticum", kas izskanēja Rīgas Kongresu namā un Latgales vēstniecībā "Gors".

Savu 20. sezonu uz operas skatuves Inga Kalna nosvinēja, demonstrējot spožu "bel canto" paraugstundu. Izdziedot skatus no "bel canto" komponistu Gaetāno Doniceti, Džoakīno Rosīni, Džuzepes Verdi, Vinčenco Bellīni operām, kas Latvijā tiek atskaņotas ļoti reti vai nav dziedātas vispār, Inga ik ārijā, ik fragmentā spēja panākt to nepieciešamo emocionālo kulmināciju, ko operas ritējumā iecerējis katrs konkrētais autors.

"Bel canto stilistika manai sirdij ir ļoti tuva, turklāt tās estētika pilnībā saskan ar maniem priekšstatiem par to, kādai jābūt opermūzikai. Diemžēl šāda stila mūzika Eiropā un arī Amerikā skan visai reti. Prasības, ko šāds repertuārs izvirza interpretam, ir ļoti augstas...", sava solokoncerta priekšvakarā intervijā "Klasikai" atzina Inga Kalna.

Martas Argeričas, Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" saspēle 12. oktobrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" iezīmēja pirmo varena triumfa brīdi jaunās koncertzāles negarajā vēsturē.

Latvijas Marta Argeriča, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica"

"Leģendārā pianiste ir pasaulē teju vienīgā, kura mūzikā spēj radīt ko līdzīgu paradīzei. Griesti, kurus var sasniegt mūzikas izjūta, vārdos neaprakstāma poēzija un spēks, šajā vakarā pacēlās vēl par dažiem metriem augstāk, nekā mēs to varējām iedomāties līdz šim," Argeričas sniegumu trāpīgi raksturo laikraksta "Diena" žurnāliste un LMB 2014 žūrijas pārstāve Inese Lūsiņa.

"Tā bija savrupa, noslēgta pasaule jeb kosmoss, kurā viņi abi – Marta un Gidons – laimīgi komunicēja viens ar otru. Patiesi, kā paralēlās pasaules brīnums, kuru ikvienam šajā vakarā klātesošajam bija ļauts skatīt tuvplānā," pēc koncerta atzina muzikoloģe Ināra Jakubone.

Latvijas Radio bigbenda un Džeimsa Morisona kopīgi veidotā koncertprogramma "Mare Balticum" 28. novembrī Rīgas Kongresu namā un 29. novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" publikā sacēla ovāciju vētru.

Latvijas Radio bigbends un Džeimss Morisons

Fanks, svings, valsis, balādes… Izrādās, ka arī tā var skanēt latviešu tautasdziesmas, ja pie lietas ķeras cilvēks, kura dzimteni no Latvijas šķir 19 tūkstoši kilometru. Pasaulslavenais multiinstrumentālists un komponists Džeimss Morisons saņēma Māra Briežkalna sūtījumu – latviešu tautasdziesmas, no kurām meistars izvēlējās desmit. Pats svarīgākais kritērijs Morisonam bija – lai paši latvieši tās atpazīst un konkrētā dziesma mums nozīmē ko īpašu.

"Satiekoties ar bigbenda mūziķiem, pirms spēles viņiem jautāju, par ko vēsta katra konkrētā dziesma un ko tā nozīmē latviešiem. Kuriozu netrūka, un visi kopā kārtīgi izsmējāmies. Jā, dažu dziesmu būtībai mans aranžējums bija atbilstošs, taču citām… Dziesmas stāsts ir visai skumjš, bet Morisons uzrakstījis kaut kādu fanku! Taču mūziķi atzina: viņiem šos aranžējumus spēlēt ir interesanti! Tāds nu bija mans lēmums – domāt tikai par melodiju, nenoskaidrojot dziesmas saturu. Ir tik interesanti pievērsties latviešu tautas dziesmām, paskatoties uz tām no citas, ārpus Latvijas esošas perspektīvas. Jau tagad paziņas Austrālijā mudina tās spēlēt mūsu koncertos un festivālos – tas taču ir jauns materiāls! Tas jau ir tas aranžēšanas brīnums, ka vienu un to pašu melodiju mēs katrs varam iztēloties citādāk. Būs jautri!" – tā pirms koncerta klāstīja Morisons.

2015. gada 3. martā pl. 19.00 Latvijas Nacionālajā operā ar "Hennessy" un "DNB" bankas atbalstu notiks Lielās mūzikas balvas 2014 pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuru tiešraidē atspoguļos LR3 "Klasika" un LTV1 pl. 21.05.

Lielo mūzikas balvu 2014 organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация