Rīgā uzstāsies Grouper

Viestarts Gailītis, 10.01.2012., 22:14

13. martā Rīgā, savas tūres Violet Replacement ietvaros uzstāsies neatkarīgā mūziķe Līza Harisa no Portlendas, ASV, labāk pazīstama zem pseidonīma Grouper.

Viņas mūziku raksturo gan dream pop liegās skaņas, gan īpaša mīlestība pret sapņainām un citpasaulīgām skaņu vidēm, kas ļauj viņas mūzikai ceļot no saldi ēteriskām indie balādēm līdz viegli trokšņainiem, smeldzīgi nervoziem skaņu sapņiem. Koncerts, saskaņā ar mākslinieces vēlmi, notiks dievnamā – Anglikāņu baznīcā.

Grouper

Grouper mūziku ir viegli pielīdzināt tādu mākslinieku kā Cocteau Twins vai EMA daiļradei, taču Harisas labpatika pret ambientiem shoegaze noskaņojumiem un skaistā, tīrā balss nostāda pašas daiļradi žanrā, ko žurnāls The Wire apzīmējis kā mordant ambient song. 2008. gadā portāls pitchfork.com nosauca Grouper albumu Dragging a Dead Deer Up a Hill par vienu no 50 gada labākajiem ierakstiem.

2011. gadā Grouper izdeva albumu "AIA" divās daļās, proti, platēs "Alien Observer" un "Dream loss". Abi tematiski līdzīgie ieraksti izpelnījušies labas kritiķu atsauksmes, un par vienu no to galvenajiem nopelniem izdevumu sakarā tikusi nosaukta Harisas spēja apvienot narkotiski apdullinošu skaņu dreifēšanu ar izteiktu dziesminieces talantu. Tāpat albumu recenzijā iepriekš minētais portāls pitchfork.com raksta, ka Grouper mūzikai piemīt mūsdienās reti sastopama īpašība "klausītāju vest tālos ceļojumos".

Vārds Grouper cēlies no sektas, kurai piederējuši viņas vecāki – Group jeb Grupa, kas ir bijusi ezotēriska kristiešu kopiena. Sektas locekļiem bija raksturīgi mainīties ar bērniem un Līza auga izolēta dziļos laukos lielā īpašumā Ziemeļkalifornijas kalnos, reti sastopoties ar saviem īstajiem brāļiem un māsām. "Īpašumā bija ezeri, kūtis, kazas un mežs, kuram gāja cauri takas. Mums, bērniem, tika dota pilnīga brīvība – nebija rutīnu, tā kā mēs pavadījām stundas, skraidot apkārt nepieskatīti. Tā bija maģiska vieta bērniem."

"Grupa, kurai mani vecāki piederēja, daudz ietekmējās no gnostiskās kristietības. Un kā bērns es arī pamanīju, ka viņi bija pret Rietumu popkultūru." Grupas estētiskās vērtības – dari pats jeb DIY kultūra, rokdarbi masu ražojumu vietā, arī turpina ietekmēt Grouper daiļradi.

Izdevuma NBC Washington slejā "Concert picks" par Grouper uzstāšanos, iesildot Animal Collective, rakstīts šādi: "Ambientā vienas sievietes post-roka grupas priekšnesums ir jāredz (ja jums ir biļetes, kontakti, vai veiksme – pretējā gadījumā koncerts ir izpārdots, jau sen). Līzas Harisas spocīgie, gaistošie un sirreālās skaņas sakņojas viņas akustiskajās, nereti avangarda tehnikās īstenotās ģitāras spēlēšanā un viņas klusajos, gaistošajos vokālos. Minorās melodijas ir glītas, neraugoties uz spriedzes pilna murga noskaņām."

Atgādinām, ka šogad festivālam Skaņu mežs paliek desmit gadi, un Grouper uzstāšanās iezīmē jubilejas gada svinīgo aktivitāšu sākumu. Rīgas koncerts būs vienīgais Baltijas valstīs.

Biļešu cenas un tirdzniecība tiks paziņota tuvākajā laikā.

Norises vieta un laiks: Anglikāņu baznīca, 13.marts. Koncerta laiks tiks precizēts.

Informācija: www.skanumezs.lv


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


Войтирегистрация