Rīgas Vēsturiskās Mūzikas un dejas festivāls 2015

Laura Iesava, 18.06.2015., 07:17

Rīgas Vēsturiskās Mūzikas un dejas festivāls ir vienīgais senās mūzikas festivāls Latvijā, kurā visi koncerti tiek atskaņoti ar vēsturisko instrumentu kopijām.

Rīgas Vēsturiskās Mūzikas un dejas festivāls 2015. Foto: Andris Barbāns.Festivāla mērķis ir piedāvāt Latvijas klausītājiem plašu un daudzveidīgu senās mūzikas programmu ar labākajiem vietējo un ārzemju senās mūzikas izpildītāju koncertiem. Festivāls ar plašu un daudzveidīgu programmu aktīvi norisināsies jau trešo gadu. Kā īpašs notikums būs jau pats festivāla ieskaņas koncerts, kurš notiks Rundāles pilī 24. jūlijā plkst 18.00. Koncertā piedalīsies jaunā senās mūzikas grupa "Seconda Pratica" vienpadsmit cilvēku sastāvā, kura izturējusi atlasi "Ambronay" festivāla vadītajā "eeemerging: Emerging European Ensembles" projektā, kura partneris ir Rīgas Senās Mūzikas centrs. Grupā darbojas dažādu tautību pārstāvji, kuri Māra Kupča vadībā veidos teatrālu muzikālu uzvedumu ar dejām. dzīvojot autentiskos apstākļos Bauskas pilī. Tālāk šī programma tiks atskaņota citviet Eiropā.

Jau nākošajā dienā - 25. jūlijā plkst 18.00 skaistajā Mākslas muzejā Rīgas birža uzstāsies baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" solisti, diriģenta un festivāla mākslinieciskā vadītāja Māra Kupča vadībā. Koncerta uzmanības centrā būs Rīgas 17.-18. gadsimta mūzika.

11. augustā plkst 19.00 Mazajā ģildē muzicēs vēsturisko klarnešu trio "TutzFrequenz" (Vācija) kopā ar baroka orķestri "Collegium Musicum Riga". Klausītāji varēs uzzināt vēsturisko klarnešu attīstības ceļu ar šalmeju, baroka klarneti, basethornu, kur kopā ar orķestri, kā arī trio solo atskaņos mūziku, kur uzmanības centrā būs klarnete. Interesanti, ka basethorns ir īpašs instruments, kas izgatavots pēc vienīgā zināmā attēla, kas atrodams Mocarta kolēģa Štadlera koncerta programmiņā un pēc kura tapusi šī vēsturiskā instrumenta - basethorna kopija. Jāatzīmē, ka basethorns izzuda 19.gadsimtā. Šim instrumentam svarīga loma Mocarta Rekviēmā, kā arī tieši šim instumentam komponēts viņa Klarnetes koncerts.

12. augustā plkst 19.00 Rīgas Vēstures un Kuģniecības muzejā koncertēs vēsturisko pūšaminstrumentu ansamblis" Stadt-Hautboisten Riga". Oboja bijusi ļoti populāra baroka laika komponistu darbos. Vārds oboja "hautbois" ir franču izcelsmes vārds un nozīmē augstais jeb skaļais koks. 18.gs. instruments kļuva par vadošo mūzikas instrumentu Eiropā, ar savu maigo skanējumu atklājot baroka mūzikai tik raksturīgo smalkumu. Programmā dzirdēsiet gan franču, gan itāļu, gan arī vācu baroka komponistu mūziku, kas rakstīta tieši šādam sastāvam.

Tālāk festivāla programmā divu franču komponistu operas ar krāšņiem Rundāles pils tērpiem, kuras tiks atskaņotas Mazajā ģildē 16. augustā plkst 19.00 - Ž.B.Lulli "Versaļas grota" un A.Kamprā baletsvīta no operas "Galantā Eiropa". Uzvedumā piedalīsies baroka koris "Collegium Choro Musicum Riga", baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", kā arī baroka deju ansamblis "La Maison Noble" diriģenta Māra Kupča vadībā.

Savukārt 22. augustā plkst 19.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā programmā "Ēnu teātris ar klavesīnu" piedalīsies jaunie mākslinieki - talantīgais klavesīnists Ernests Neimanis (Austrija/Latvija), mecosoprāns Helēna Sorokina (Austrija/Latvija), baroka vijolniece Laura Šarova un baroka fagotiste Elīna Vidriķe. Programmā itāļu 17.gs. kamermūzika. Ernests Neimanis šobrīd Vīnē apgūst vēsturisko taustiņinstumentu spēli, savukārt Helēna Sorokina Grācā studē operdziedāšanu. Laura Šarova un Elīna Vidriķe ir baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" mākslinieces.

23. augustā plkst 20.00 skanīgajā Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā īpaši baroka kora mūzikas cienītājiem tiks atskaņots Heinriha Šica "Heinrich Schütz Musikalische Exequien". Koncerts būs baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" piecu gadu jubilejas koncerts.

Savukārt, 29. augustā plkst 18.00 Mākslas muzejā Rīga birža ar koncertu uzstāsies otrs "eeemerging: Emerging European Ensembles" izvirzītais jaunais senās mūzikas ansamblis "Duo Repicco", ar jaunu un īpašu programmas pirmatskaņojumu tieši Latvijas klausītājiem.

Festivāla noslēguma koncerts notiks 20. septembrī plkst 19.00 Mākslas muzejā Rīgas birža, kur uzstāsies klavesīnists Dāvids Šēmers, atskaņojot J.S. Baha Goldberga variācijas. Šēmers ir viens no vadošajiem senās mūzikas speciālistiem Izraēlā - klavesīnists, diriģents un pedagogs. Viņš dzimis Rīgā, absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, bet 20 gadu vecumā pārcēlies uz Izraēlu. Viņš izveidojis Jeruzalemes baroka orķestri un ir tā mākslinieciskais vadītājs. Kopš 1982. gada Šēmers pasniedz klavesīna spēli, senās mūzikas interpretāciju un teoriju Jeruzalemes Mūzikas un dejas akadēmijā.

Pateicoties Rīgas domes, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Senās mūzikas centra, "Creative Europe", "eeemerging", Kultūras ministijas, Radio Boom fm, kā arī Rīgas Latviešu biedrības atbalstam, visos koncertos ieeja bez maksas.

Par festivāla norisēm sekojiem mūsu mājas lapā: www.earlymusic.lv, kā arī twitter.com/earlymusiclv, www.draugiem.lv/earlymusiclv/ un mūsu lapā facebook.com.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация