Rudens kamermūzikas festivāls

Rinta Bružēvica, 13.08.2010., 12:20

"Latvijas Koncerti" uzsāk jauno koncertsezonu ar "Rudens kamermūzikas festivālu", kas norisināsies no 13. septembra līdz 2. oktobrim Rīgā, Cēsīs un Aucē.

Rudens kamermūzikas festivālsFestivāla moto ir tête-à-tête jeb "aci pret aci", tā norādot uz kamermuzicēšanas intīmo gaisotni un pavisam īpašo dialogu, kas šajā mūzikas jomā veidojas starp mūziķiem un klausītājiem. Jau vairākus gadus festivāla patrons ir pasaulē pazīstamākais latviešu komponists Pēteris Vasks.

Pētera Vaska piekrišana būt festivāla goda cilvēka statusā mudina mūziķus ik programmā iekļaut vai nu Pētera Vaska vai kāda cita Latvijas komponista skaņdarbu. Šī gada festivālā Vaska Ceturto stīgu kvartetu spēlēs somu meiteņu kvartets Tempera, "Mazā nakts mūzika" būs Lienes Circenes pirkstos, un pavisam sevišķs notikums būs Flautas koncerta pasaules pirmatskaņojums ar Liepājas simfonisko orķestri, diriģentu Normundu Vaici un vācu flautistu Mihaelu Faustu, kuram veltīts šis koncerts.

Festivālā šogad piedalīsies divi jauni mūziķi, kas kļuvuši par prestižu starptautisku konkursu laureātiem – pianists Andrejs Osokins, kurš kopā ar Kremerata Baltica spēlēs Baha koncertu, kļuva par Beļģijas karalienes Elizabetes konkursa laureātu, savukārt Ainārs Rubiķis, kurš diriģēs Kremerata Baltica, pavasarī ieguva I vietu Gustava Mālera III starptautiskajā konkursā Bambergā (Vācija), tā paverot ceļu uz pasaules koncertskatuvi.

Festivāla debijā šogad varēsim vērtēt jauno sitaminstrumentālistu Guntaru Freibergu - Strasbūras konservatorijas studentu, daudzu starptautisku konkursu laureātu.

Šī gada 10. augusts ir ievērojamā gruzīnu komponista Gija Kančeli 75. dzimšanas diena. 1. oktobrī – Starptautiskajā mūzikas dienā – Gija Kančeli ieradīsies Rīgā, lai kopā ar sava talanta cienītājiem no Latvijas novērtētu Sinfonietta Rīga un kvēli aizrautīgā igauņu diriģenta Andresa Mustonena kārtējo sadarbību. Koncertā Mustonens uzstāsies gan diriģenta, gan vijolnieka ampluā. Vēl šajā koncertā dzirdēsim viesmāksliniekus - alta flautas meistaru itālieti Masimo Merčelli, un suģestējošo krievu vijolnieku Pāvelu Verņikovu.

Ar gaumīgi atraktīvu, vienkāršu, sirsnīgu un vienlaikus spoži virtuozu muzicēšanu klausītājus priecēs mūziķu apvienība Mixed Trio - brāļi Petrauski un Rihards Zaļupe. Festivāla koncertprogrammā no trio mūziķu kopdarinājumu pūra skanēs "Fantāzija par Jāņa Ivanova un Dmitrija Šostakoviča tēmām. Kā individuāls autors no trijnieka šoreiz eksponēsies Rihards Zaļupe ar skaņdarbu "Deja". Vēl dzirdēsim vācieša Ekharda Kopecka, japāņa Takacuga Muramaca un Argentīnas bandoneona spēles leģendas Astora Pjacollas kompozīcijas.

Somu stīgu kvartets Tempera savu pirmo koncertu Latvijā sniegs 30. septembrī Spīķeru koncertzālē. Kvarteta mūziķes lepojas ar to, ka pēc izveidošanas 1997. gadā viņām izdevies ātri vien gūt vērā ņemamu atzinību dzimtajā Somijā. Kā Eiropas koncertzāļu organizācijas projekta Rising Stars izvēlēts ansamblis meitenes 2000.–2001. gada sezonā uzstājās virknē pasaules labāko koncertvietu – Ņujorkas Kārnegi zālē, Londonas Vigmora zālē, Vīnes Musikverein, Amsterdamas Concertgebouw, Briseles Mākslu pilī, Parīzes Cité de la Musique, Ķelnes filharmonijā, Atēnu koncertzālē un Birmingemas Simfoniskajā zālē. Kvarteta Tempera mūziķes mācījušās Sibēliusa akadēmijā Helsinkos, Edsberga Mūzikas institūtā (Zviedrija) un Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, kur ieguva maģistra grādu kamermuzicēšanā (2000).

Pirmajai vizītei Rīgā Tempera izvēlējās Haidna, Respīgi, Sibēliusa un Vaska mūziku.

Flauta, arfa un alts – šādu, visai noslēpumainu un neierastu instrumentu kombināciju, dzirdēsim Spīķeru koncertzālē. Andrē Žolivē un Kloda Debisī skaņdarbi flautai, arfai un altam ir īstas kamermūzikas pērles. Koncerta īpašais piedāvājums ir Sofijas Gubaiduļinas "Prieku un skumju dārzs" – veltījums 20. gadsimta vācu dzejniekam Francisko Tanceram, kura vārsmas izmantotas vienā no skaņdarba daļām un kuru skandējums uzticēts aktierim Ģirtam Ķesterim. Otrs iedvesmas avots Gubaiduļinai bija krievu dzejnieks Ivans Oganovs un viņa eksotiskais dzejolis prozā "Sajatnova", kas pārpilns tādiem poētismiem kā "rozes atklāsme", "zieda ciešanu pārbaudījums", "mūzika lika uzliesmot lotosam" u. tml. Mūzikas skaņas šajā koncertā uzburs Sondra Lejmalniece – flauta, Ieva Šablovska – arfa un Liene Kļava – alts.

Koncertā "Eiropas klaviermūzikas pērles" jaunā un talantīgā pianiste Liene Circene aicina baudīt gan latviešu, spāņu, gruzīnu un argentīniešu košo skaņu kaleidoskopu, gan klasiskas un mūsdienīgas akadēmiskās partitūras, kuras sarakstījuši Šopēns, Šūberts un Vasks.
 


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag


Войтирегистрация