Skaņu mežā 2011 – Svarte Greiner (Norvēģija), Tomass Ankersmits (Nīderlande), Kevins Drams (ASV)

Viestarts Gailītis, 29.08.2011., 17:48

Turpinām iepazīstināt ar mūziķiem, kas uzstāsies festivālā Skaņu mežs' 2011. Tas 16. un 17.septembrī risināsies agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58.

Svarte Greiner

Kopš albuma "Knive" izdošanas (neoklasiskās un ambientās mūzikas apgāds Type, 2006.gads), ko nodēvēja par "stūrakmeni doom mūzikā", Svarte Greiner (norvēģiski - melnie zari) ir publicējis kritiski augsti vērtētus singlus, kasetes un ierobežotas tirāžas vinila ierakstus dažādās izdevniecībās. "Knive" recepte – romantiska un drūma melanholija, ir padarījusi Svarte Greiner, īstajā vārdā Ērika K.Skodvina daiļradi par vienu no emocionāli smagnējākajiem norvēģu melnmetāla vīziju atzariem.

Ēriks K. Skodvins, kas Rīgā uzstāsies ar Norvēģijas vēstniecības atbalstu, ir arī zināms kā augsti vērtētā dueta Deaf Center viena puse un nelielās, bet spilgtās izdevniecības Miasmah šefs. Ja Deaf Center ir pazīstams ar savu sirreālistisko skaņu pasauli, kas atsauc atmiņā Deivida Linča filmu komponistu Andželo Badalamenti, tad Svarte Greiner, iedvesmojoties no tādiem mūziķiem kā Deathprod, Volcano the Bear un Earth, piedāvā tumšas ekskursijas žanros, ko var vaļīgi definēt kā dark ambient un acoustic doom. Izmantodams gan datora ģenerētas, gan ierakstītas vides skaņas, Svarte Greiner tās savos koncertos savij kopā ar ģitāras un čella partijām, priekšnesumus noskaņas ziņa līdzinot nakts braucienam cauri miglai – uz grimstoša kuģa.

Thomas Ankersmit

Paspējis savas karjeras laikā sadarboties gan ar Čikāgas eksperimentālās mūzikas guru Džimu O’Rurku, gan ar tādiem diženiem minimālisma komponistiem kā Alvinu Lusjē un Filu Nibloku un izcilo improvizatoru Valerio Trikolī, holandietis Tomass Ankersmits (Thomas Ankersmit) savā mūzikā orientējas uz minimālistiskām inprovizācijām, balstītām arhitekturālā akustikā. Būtu tā kāda no viņa saksofona meditācijām vai sagatavotiem elektroakustikas darbiem, Ankersmits panāks vienu mērķi – no skaņas uzbūvēt māju, kurā daudziem nebūtu pretī pat padzīvot.

Kevin Drumm

Pilnā nopietnībā saukts gan par vienu no izcilākajiem, gan par par vienu no bīstamākajiem elektroakustikas māksliniekiem, avangarda ģitāras meistars Kevins Drams (Kevin Drumm) ar savu īpašo pieeju troksnim, tā kāpinājumam un "fiziskajām īpašībām", ir piekļuvis maksimāli tuvu "trokšņmūzikas Ģērģa Ligeti" statusam. Drams, kas Rīgā uzstāsies ar Asv vēstniecības atbalstu, ir viena no atslēgas personām Čikāgas 1990.gadu plaukstošajā un mūzikā tik ietekmīgajā improvizācijas scēnā, kas citu starpā radīja tādus mūziķus kā Tortoise, Kenu Vandermarku, Džimu O'Rurku un Gastr del Sol (Drams ir koncertējis un ierakstījis kopē ar trim pēdējiem). Vēlāk viņš ir izdevis ierakstus kopā ar tādiem improvizācijas izcilniekiem kā Taku Sugimoto, Akselu Dēneru, Mārtinu Tetro, Ralfu Vehovski un trokšņmūzikas speciālistu Prurient.

Drams nemanāmi savij akustiskās un elektroniskās mūzikas pasaules, reizēm pārmācot ar savu skaņu, reizēm balansējot uz klusuma robežas, taču allaž paliekot nevainojami muzikāls. Kādos mežonīgos ceļojumos pretī neskaidrajam, nezināmajam, taču iespaidīgajam viņš mūs vedīs, mēs varam tikai iedomāties, spriežot pēc viņa te masīvo un bagāto trokšņu viļņu, te nepārredzamo un monumentālo ambiento ainavu ierakstiem. Un, ak, kā gan mums paveicās, jo viņš taču uzstājas tik reti.

Festivāls notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Pirmie simts abonenti uz abām festivāla dienām maksā tikai 10 latus, pēc tam – 12 lati. Savukārt vienas dienas biļetes uz festivālu iepriekšpārdošanā maksā 7 latus, bet pie ieejas – Ls 9. Biļetes ir nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv

Atgādinām, ka 14.oktobrī – 6.novembrī Skaņu mežs rīkos starptautisku skaņu mākslas izstādi "Resonance Riga", kurā, cita starpā, tiks prezentēts Evelīnas Deičmanes darbs, kas tapis speciāli šai izstādei rezidentūrā Berlīnē.

Festivāla programma

16.septembris:
Awesome Tapes from Africa (ASV), Fauna (Argentīna), Gangpol & Mit (Francija), Hype Williams (Lielbritānija), Natalia Beridze (Gruzija), Elektro Guzzi (Austrija), Dunian (Latvija), Oyaarss (Latvija), Mujuice (Krievija), Brokenchord (Lietuva), Raime (Lielbritānija), Maria Minerva (Igaunija), King Midas Sound (Lielbritānija).

17. septembris:
Svarte Greiner (Norvēģija), Kevin Drumm (Asv), Thomas Ankersmit (Nīderlande), Skull Defekts (Zviedrija/Somija), Kammerflimmer Kolektieff (Vācija), Angel (Īslande, Vācija, Somija), Wildbirds & Peacedrums (Zviedrija).

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Informācija: www.skanumezs.lv.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация