Emīla Dārziņa 140 gadu jubilejā unikāls kora dziesmu CD

Edgars Gertners, 05.10.2015., 12:20

Svinot plaši mīlētā un atzītā latviešu klasiķa Emīla Dārziņa 140. dzimšanas dienu, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" ieraksta īpašu CD, kurā pirmoreiz iekļautas visas komponista rakstītās dziesmas korim, kopskaitā 17.

Emīla Dārziņa 140 gadu jubilejā unikāls kora dziesmu CDAlbums ir VAK "Latvija" dāvana E. Dārziņa cienītājiem, tā pirmatskaņojumu kopā ar pasaulslavenā basbaritona Egila Siliņa piedalīšanos būs iespēja dzirdēt koncertā 3. novembrī – komponista dzimšanas dienā.

Raiņa "Lauztās priedes", Aspazijas "Mēness starus stīgo", Kārļa Skalbes "Mūžam zili" un citu autoru dzejoļi, kurus E. Dārziņš pārvērtis dziesmās, jau ilgāk nekā 100 gadus ir dārgums, bez kura nav iedomājami Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki. Komponists dzīves laikā sarakstījis 17 dziesmas korim, līdz šim tās izdotas izkaisīti, taču jaunajā albumā "Emīls Dārziņš" pirmoreiz tās apkopotas vienuviet.

Muzikologs Arnolds Klotiņš par topošo ierakstu: "Šis disks vērtīgs arī ar to, ka Māris Sirmais ir rūpīgi atbrīvojis dziesmas no pagātnes izdevumos un ieskaņojumos uzkrātajiem redakcionāliem un interpretāciju uzslāņojumiem, un sniedz mums Emīla Dārziņa mantojumu pēc iespējas tuvu dziesmu oriģinālam, pirmveidam – pēc komponista dzīves laika izdevumiem, rokrakstiem vai citiem autentiskumu viesošiem avotiem."

Albums tiks izdots limitētā tirāžā un katrs no eksemplāriem būs unikāls. Mākslinieces Gitas Treices idejas palīdzēs realizēt arī paši dziedātāji, un noformējumā izmantots komponista oriģinālais rokraksts. E. Dārziņa apaļā jubileja tiks svinēta ar koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā 3. oktobrī plkst. 19:00. Koncertā būs iespēja dzirdēt VAK "Latvija" Māra Sirmā vadībā, kā arī pasaulslaveno basbaritonu Egilu Siliņu un dzirkstošo pianisti Agnesi Egliņu.

Biļetes iegādājamas "Biļešu Paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

CD ierakstu un koncertu atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Radio, Latvijas Radio 3 – Klasika.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация