10 padomi tosta teikšanai gadu mijā

Nadīna Erdmane, 23.12.2015., 10:02

Ziemassvētki un Jaunais gads visbiežāk tiek svinēti arī darba kolektīvos, gadu mijas svētkus pārvēršot korporatīvā ballītē.

Foto: PantherMedia/ScanpixDaudziem uzņēmumiem tā ir kā kopīga atskatīšanās uz aizvadīto gadu un tā sasniegumiem, kā arī jaunu mērķu noteikšana jaunajam gadam. Visbiežāk neiztrūkstošs ballītes elements ir tosti.

"Korporatīvajās ballītēs tosti mēdz būt visdažādākie. Tie var būt ļoti nopietni un cieši saistīti ar nopietniem uzņēmuma nākotnes plāniem, tomēr biežāk tie mēdz būt sirsnīgi un nepiespiesti, tā nošķirot "oficiālās runas" ballītes sākuma daļā no tostiem, kas nereti turpinās visa vakara gaitā. Tostu saturs – cik tie sirsnīgi, apcerīgi vai jautri – parasti izriet no korporatīvās ballītes kopējā scenārija un stila, taču vislabāk – lai tosts ir īss un kodolīgs, līdzīgs teicam, ko teica mūsu valsts prezidents brīdi pēc apstiprināšanas amatā," stāsta banketu servisa "Banketērija" un izklaides un atpūtas vietu tīkla "Klondaika" mārketinga direktors Aleksejs Krivcuns.

Dažādie tostu stili pierāda, ka katrā kolektīvā ir savs komunikācijas un uzvedības stils. Tāpēc banketu serviss "Banketērija" un izklaides un atpūtas vietu tīkls "Klondaika" ir apkopojis labākos ieteikumus, ko ņemt vērā, ja darba ballītē darbiniekiem nepieciešams teikt tostu.

  1. Esi lakonisks. Tostu saka ar paceltām glāzēm, tāpēc cilvēki gaida, ka tosts būs kā vēlējums, kaut kas īss un konkrēts, pēc kura var turpināt ēst, dzert un sarunāties. Tāpēc, sakot tostu, vēlams iekļauties, augstākais, trijās minūtēs.
  2. Nesarežģī. Lai gan, protams, tostu saturs var būt ļoti dažāds, nevajag stāstīt sarežģītas lietas. Arī par nopietniem jautājumiem vēlams runāt viegli. Cilvēki ballītē ir atslābuši, un nopietni, dziļdomīgi vēstījumi var palikt nesaprasti.
  3. Esi sirsnīgs. Viens no tosta teikšanas uzdevumiem ir gādāt par ballītes atmosfēru. Līdz ar to tosta teicējam ir lielas iespējas noteikt ballītes kopējo toni. Tāpēc nav tik būtiski censties būt perfektam. Labāk būt nesamākslotam, sirsnīgam un cilvēcīgam.
  4. Esi konkrēts. Vispārīgas lietas nereti mēdz auditoriju iemidzināt. Tāpēc esiet konkrēts! Ja vēlaties akcentēt kādu darba ikdienas situāciju, labāk sākumā to dramatizējiet caur kādu visiem zināmu mazāk patīkamu notikumu, tad īsi pasakiet savus personīgos emocionālos pārdzīvojumus un finalizējiet ar to, kā kolēģiem iesaistoties, situācija tika izlabota. Visi notikumu atcerēsies, un katrs sajutīsies vajadzīgs un piederīgs kolektīvā, kurā katrs gals ir nevis beigas, bet sākums kaut kam jaunam.
  5. Pārsteidz. Ikvienā kolektīvā ir cilvēki, kuri parasti paliek aizkadrā. Izcel viņus. Lai atzinība svētkos tiek arī tiem cilvēkiem, kuri uzņēmumā ir kā skrūvīte un kuru ikdiena parasti paiet bez starmešiem un fanfarām.
  6. Uzsver panākumus. Tosts nav īstais brīdis, lai kavētos gada atskatā. Taču tas ir piemērots brīdis, lai atzītu un izceltu galvenos panākumus. Bet esi īss. Netērē tam vairāk kā vienu minūti.
  7. Izvairies no pesimisma. Pat, ja uzņēmumam klājas grūti, nevajag svētku pasākumā to izcelt. Var, protams, atzīt, ka situācija ir sarežģīta, taču labāk to darīt ar optimistisku pieeju, tā vairojot arī pārējos uzņēmuma darbiniekus optimismu, kas jau ir ceļš uz uzvaru.
  8. Jokos esi oriģināls. Var, protams, izmantot dažādas spēles un viktorīnas, lai uzlabotu vispārējo jautrības līmeni. Taču labāk būt oriģinālam, kaut vai noraksturojot katru aizvadītā gada mēnesi vienā teikumā. Taču te noteikti vēlreiz jāatceras – runājiet īsi.
  9. Atceries par kolēģu ģimenēm. Ja darba ballītē viesojas arī darbinieku ģimenes locekļi, atcerieties pateikties viņiem, jo visbiežāk tieši viņi ir tie, kas mājās izjūt visus darbinieku darba dzīves panākumus un neveiksmes.
  10. Tosta saturs. Katrs tosts uzdod toni nākamajam tostam, tāpēc atcerieties – no ikviena jūsu tosta būs atkarīga kopējā ballītes atmosfēra, pacilātības un prieka sajūta, ka arī tas ar kādu enerģijas un optimisma lādiņu darba kolektīvs uzsāks jauno gadu.

0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Поделись радостью
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


Войтирегистрация