Prestižo Eižena Āriņa balvu datorikā iegūst Audris Kalniņš un Sergejs Skusovs

Toms Kursītis, 26.05.2015., 18:37

Svinīgā ceremonijā nosaukti laureāti vienam no augstākajiem Latvijas informācijas tehnoloģijas (IT) nozares apbalvojumiem – Eižena Āriņa balva datorikā 2015.

Prestižo Eižena Āriņa balvu datorikā iegūst Audris Kalniņš un Sergejs SkusovsBalvas saņēma Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošais pētnieks Audris Kalniņš un SIA "Meditec" radošais direktors un izstrādes vadītājs Sergejs Skusovs.

"Ironiski, bet liela daļa sabiedrības itin bieži IT nozares speciālistu darba ikdienu uzskata par garlaicīgu un vienveidīgu, pat nenojaušot, ka šī ir viena no radošākajām profesijām, jo sniedz iespēju izpētīt to, par ko citi pat nav iedomājušies. Savukārt publiskajā telpā runā par sportistiem, māksliniekiem un politiķiem, taču, piemēram, inženieru un pat zinātnieku veikums reizēm paliek "aizkadrā". Tāpēc es esmu lepns, ka ar Eižena Āriņa balvas palīdzību visas nozares vārdā man ir iespēja pateikties laureātiem gan par ieguldīto laiku un darbu, gan par nozares attīstības veicināšanu, jo ikdienā šie abi faktori darbojas ciešā mijiedarbībā," stāsta "Exigen Services Latvia" valdes priekšsēdētājs Ivars Puksts.

Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums ''Exigen Services Latvia'', Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un RTU Attīstības fonds. Izcilākie IT teorētiķi un praktiķi saņem īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju 2500 eiro apmērā.

Šogad kategorijā par teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā uzvarēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošais pētnieks Audris Kalniņš, kurš, balstoties uz iepriekš iegūto lielo pieredzi modelēšanas valodu un modelēšanas rīku būvē, LU MII izvērsa jaunu pētījumu virzienu - modeļu transformāciju valodu izstrādi.

Pats balvas saņēmējs atradās ārpus Latvijas, tāpēc pēc balvas bija ieradies viņa kolēģis Jānis Bārzdiņš, kurš, saņemot balvu, raksturoja A. Kalniņu: "Viņš ir viens no tiem cilvēkiem, kurš vispirms uzstāda augstas prasības pret sevi un tikai pēc tam pret pārējiem. Tieši šī īpašība ir viņa panākumu atslēga!"

Savukārt kategorijā par praktisku ieguldījumu IT jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus, uzvarēja SIA "Meditec" radošais direktors Sergejs Skusovs, kurš izstrādājot sistēmu "Emy", kļuva par vienu no pirmajiem "Windows 8" dizaina valodas ieviesējiem Latvijā. Tāpat S. Skusovs izstrādāja informācijas sistēmu "Health Point". "Health Point" ir Latvijā pirmā izstrādātā platforma pacientiem, kas vienuviet nodrošina dažādu ar veselību un veselības aprūpi saistītu jautājumu risināšanu.

"Vispirms vēlējos pateikties gan savai komandai, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) par palīdzību un atsaucību šo projektu īstenošanā. Tāpat paldies balvas organizētājiem – tā ir patīkama sajūta, kad kāds novērtē tavu darbu," stāsta S. Skusovs.

Kategorijā par teorētisku ieguldījumu atzinības rakstus saņēma Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesors Egils Stalidzāns, kas sasaistījis IT ar bioloģiju, definējot jaunu nozari - precīzo biškopību un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors Jurijs Merkurjevs par darbu jaunu un efektīvu risinājumu modelēšanas un simulēšanas metodoloģijas izstrādē.

Savukārt kategorijā par praktisku ieguldījumu IT jomā atzinības rakstu saņēma SIA "Meditec" sistēmu arhitekts Māris Zvirgzdiņš, kurš izstrādāja vienotās informācijas sistēmas "Ārsta birojs" izveidi, kas slimnīcām, klīnikām un individuālajiem speciālistiem palīdz automatizēt darba plūsmu, sākot ar vienkāršiem finanšu uzskaites rīkiem, līdz pat dažāda veida atskaišu un dokumentu veidošanai administratīvajā līmenī. Atzinības raksts tika pasniegts arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam par ieguldījumu, veiksmīgi ieviešot novatoriskus IT risinājumus sabiedrības apkalpošanas kvalitātes paaugstināšanai.

2014. gadā Eižena Āriņa balvu par praktisku un sabiedrībai aktuālu IT risinājumu ieviešanu saņēma Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-platformas un mobilās aplikācijas autors Viesturs Ozoliņš, kura izstrādāto programmatūru jau šobrīd izmanto vairāki simti tūkstošu iedzīvotāju visā Latvijā. Savukārt mūža ieguldījuma balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā saņēma Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks Ivars Biļinskis.

Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000.gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


Войтирегистрация