ES Jaunatnes konference Rīgā noslēdzas ar rekomendācijām ministriem

Latvijas Jaunatnes padome, 27.03.2015., 13:32

Rīga, 2015. gada 26. marts — Lai rastu veidus politiskās līdzdalības palielināšanai, 210 jaunieši un politikas veidotāji no visas Eiropas pulcējās ES Jaunatnes konferencē "Jauniešu līdzdalības veicināšana Eiropas demokrātiskajā dzīvē", kas 23.-26.martā notika Rīgā.

"Jauniešu līdzdalības veicināšana Eiropas demokrātiskajā dzīvē"Konferences plenārsesiju un semināru laikā tika izstrādātas kopīgas rekomendācijas, ņemot vērā vairāk nekā 40 000 Eiropas jauniešu ieteikumus, radītus izvērstā četrus mēnešus ilgušā konsultāciju procesā, sauktā par strukturēto dialogu. Par jaunatnes politiskās līdzdalības veicināšanu plānotas diskusijas arī ES Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta ministru padomē 2015.gada 18.–19.maijā.

"Katra balss un katra iniciatīva ir būtiska. Ir ārkārtīgi nozīmīgi veidot sabiedrību, kas nav vienaldzīga. Konferences dalībnieki ir izstrādājuši ieteikumus, ar kuriem es kā ministre, kas atbildīga par jaunatnes lietām un kā jaunatnes jomas ministru padomes priekšsēdētāja Latvijas prezidentūras laikā, vēlos iepazīstināt kolēģus ministru padomē maijā," norādīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

"Jauniešu skaits, kas piedalījās vēlēšanās Eiropā 2014.gadā, bija satraucoši zems — balsoja tikai 28% jauniešu vecumā līdz 25 gadiem. Plaisa starp institūcijām, to pārstāvjiem, politiskajām partijām un gados jaunajiem Eiropas pilsoņiem pieaug. Lai nodrošinātu jauniešu pilnīgu iekļaušanu sabiedrībā, ES un tās dalībvalstīm ir jādara vairāk. Līdzdalība nav greznība, bet gan mūsu pamattiesības. ES Jaunatnes konference Rīgā ir nodrošinājuši ietekmīgu platformu jaunu cilvēku politiskajai ietekmei, taču mēs sagaidām, ka Eiropas Komisija un pārējās iesaistītās puses rūpīgi uzraudzīs un vērtēs, kāda ir šīs jauniešu paustās nostājas atbalsošanās Eiropas politikā," sacīja Eiropas Jaunatnes foruma vadītāja Johanna Nīmane (Johanna Nyman).

Politiskā līdzdalība, kā arī jauno eiropiešu sociālekonomiskās problēmas izvirzītas Latvijas prezidentūras jaunatnes darbakārtības augšgalā. Konference Rīgā ir nodrošinājusi pamatu jauniešu politiskās līdzdalības stiprināšanai. Delegāti rosināja īstenot dažādus pasākumus vietējā, reģionālā un Eiropas līmenī, piemēram:

  • dalībvalstīm vajadzētu turpināt attīstīt vai iekļaut mācību programmās pilsonisko izglītību visos formālās izglītības līmeņos, piešķirot vietējo, valsts un Eiropas perspektīvu;
  • īstenojot pārredzamas, ilgtspējīgas un atbalsta struktūras un sniedzot finansiālu atbalstu, vietējām, reģionālām un valsts iestādēm vajadzētu nodrošināt pilnīgu nevalstisko organizāciju dalību lēmumu pieņemšanas procesā jautājumos, kas skar jaunatnes politiku;
  • ES iestādes un dalībvalstis tiek mudinātas sagatavot starpnozaru iniciatīvas ilgtermiņa sadarbībai visos līmeņos ar jaunatnes darbiniekiem un nevalstiskajām organizācijām ar mērķi nodot zināšanas un attīstīt politiskās līdzdalības kompetences visiem jauniešiem, it īpaši jauniešiem ar ierobežotām iespējām.

Turpmākas diskusijas par jauniešu politiskās līdzdalības veicināšanu veiks Luksemburgas prezidentūra 2015.gada otrajā pusē.

Pilns rekomendāciju teksts angļu valodā skatāms:
www.izm.gov.lv/images/presidency/Joint-recommendation_26032015.pdf.


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация