Jaunieši apgūst ideju aizstāvību caur mākslu un performancēm

Ance Zemžāne, 10.08.2010., 08:00

Sākušās biedrības "NEXT" organizētās starptautiskās apmācības "Ideju aizstāvība caur mākslu un performancēm", kuras norisinās divu nedēļu garumā no 2010.gada 8. līdz 20.augustam Aizputē.

Jaunieši apgūst ideju aizstāvību caur mākslu un performancēmApmācībās piedalās 15 jaunieši no dažādām Latvijas vietām, kuri ASV un Eiropas pasniedzēju vadībā apgūst zināšanas un prasmes ideju aizstāvībā caur mākslu un kultūru. Apmācības organizē biedrība "NEXT" ar Aizputes novada domes, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Atvērtās Sabiedrības institūta un Sorosa fonda – Latvija atbalstu.

"Jau pirmajās nodarbībās sāku apjaust lielo ieguldījumu manā nākotnē, jo šīs apmācības aptver tik daudzus sevis izpaušanas veidus. Apmācību programma notiek vieglā nepiespiestā gaisotnē, caur spēlēm, uzdevumiem un diskusijām," savos iespaidos dalās apmācību dalībnice Gita Rebeka Dirveika no Ogres.

Apmācību "Ideju aizstāvība caur mākslu un performancēm" mērķis ir attīstīt jauniešos dažādu māksliniecisko pašizpausmju prasmes ideju aizstāvības sekmēšanai. Apmācības norisinās angļu valodā un tās vada starptautiska līmeņa speciālisti un mākslinieki no ASV un Eiropas.

"Māksla un kultūra ir ļoti spēcīgi līdzekļi, kurus var izmantot, lai paustu savu viedokli un idejas apkārtējai sabiedrībai. Biedrības "NEXT" organizētās apmācības ļauj jauniešiem paplašināt redzesloku un iegūt nepieciešamās prasmes un iemaņas, lai īstenotu mākslas un kultūras pasākumus savu ideju aizstāvībai," stāsta pasākuma organizatore, jauniešu mājas "IDEA House" Aizpute vadītāja, Ance Zemžāne.

Apmācību programma ir balstīta uz četrām mākslas formām: vizuālo mākslu, radošo rakstīšanu, aktiermeistarību un komēdiju. Apmācību laikā jaunieši attīsta prasmes, kas nepieciešamas, lai efektīvāk paustu uzskatus un pievērstu uzmanību sabiedrībai un jauniešiem svarīgiem jautājumiem.

"Apmācību laikā jauniešiem ir iespēja apgūt prozas un dzejas rakstīšanas formas, attīstīt pamatprasmes teātra mākslā, apzināties vizuālo mākslas formu izmantošanas iespējas," stāsta viens no apmācību vadītājiem Forests Kvasņikofs no ASV.

"Rakstīšanas nodarbībās mēs apgūstam to, kā izmantot valodu, lai uzrunātu cilvēkus. Teātra nodarbībās trenējamies sava ķermeņa izmantošanā, savukārt sociālās ideju aizstāvības nodarbībās mācāmies, kā caur dažādām darbībām likt cilvēkiem aizdomāties par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem," stāsta apmācību dalībniece Gita Rebeka Dirveika.

Apmācības norisinās Aizputes jauniešu mājā "IDEA House" un darbnīcu un rezidenču centrā "Serde" Aizputē. Iegūtās zināšanas un prasmes jaunieši varēs pielietot praksē, apmācību laikā veidojot dažādus mākslas un kultūras pasākumus Aizputes novada iedzīvotājiem un viesiem.

"Mēs ceram, ka jaunieši apmācību laikā iegūs ne tikai jaunas zināšanas un prasmes, bet arī apņemšanos īstenot uzlabojumus tajās vietās, kurās viņi dzīvo un mācās," atzīst Forests Kvasņikofs.
 


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


Войтирегистрация