Ikgadējā ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcija noritējusi veiksmīgi

Jolanta Bimbere, 25.08.2015., 07:08

Arī šogad Latvijas Dabas muzeja ornitologs, ziemeļu gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko organizēja ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīciju, kuras laikā apmeklētas vairāk nekā 35 ligzdošanas vietas.

Ikgadējā ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīcija noritējusi veiksmīgi2015. gada jūlija beigās Dabas muzeja ornitologs, viens no vadošiem ziemeļu gulbju pētniekiem Eiropā, Dmitrijs Boiko kopā ar vairāk nekā 20 palīgiem, to vidū diviem kolēģiem no Austrijas un Vācijas, organizēja ziemeļu gulbju gredzenošanas ekspedīciju Kurzemē. Tās laikā tika apgredzenoti 106 ziemeļu gulbji.

Jau trīspadsmit gadus Latvijā notiek ziemeļu gulbju gredzenošana. Agrā pavasara ietekmē, šogad gulbju mazuļi pārsteidza ar savu izmēru un vecumu (tie bija izšķīlušies par divām nedēļām agrāk nekā citus gadus), tomēr mazuļu skaits perējumos bija ievērojami samazinājies aukstā maija un jūnija ietekmē.

Tādējādi šogad gredzenošanas ekspedīcijā gulbji tika gredzenoti vairāk nekā 35 ligzdošanas vietās. Citus gadus apmeklēti tika vidēji 20 perējumi. Neskatoties uz finansējuma samazinājumu pēdējos gados, ornitologs Dmitrijs Boiko ar brīvprātīgajiem palīgiem arī šogad turpina ziemeļu gulbju izpēti, un, pateicoties tam, Latvija vēl joprojām nav zaudējusi līdera pozīcijas Eiropā apgredzenoto ziemeļu gulbju skaita ziņā.

Atgādinām, ka gulbju gredzenošana pētniekiem palīdz izdarīt secinājumus par dažādu faktoru, galvenokārt, mainīgo laika apstākļu ietekmi uz gulbju paradumiem un izdzīvošanu. Piemēram, iepriekšējo gadu dati ļāvuši secināt, ka pirmajā dzīves gadā bojā aiziet līdz pat 40% no ziemeļu gulbju mazuļiem un ka lielākā daļa Latvijas ziemeļu gulbju ziemo Vācijā.

2015. gadā gulbju izpēti Latvijā atbalsta: SIA "Skrunda", Latvijas Gulbju izpētes biedrība, AS "Latvijas meža dienests", SIA "Vidzemīte" un SIA "AKZ".


0 коментариев Комментирование доступно всем.
Добавление комментария

Поля отмеченые * заполнять обязательно.





назад на список новостей

Реклама
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Поделись радостью
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


Войтирегистрация